Foto: Bohemia Interactive
Maailm
27. veebruar 2018, 11:27

MÄNG VÕI REAALSUS? Vene telekanal kasutas Süüria sõja raporteerimisel klippi videomängust (2)

Aastaid tagasi alguse saanud Süüria konflikt on aja jooksul endasse haaranud ka välisjõude. Üheks selleks on Venemaa armee, kes 2015. aastal kohalike terroristlike rühmituste vastu võitlema otsustas hakata.

Hiljuti avaldas idanaabri kohalik telekanal ПЕРВЫЙ КАНАЛ austust enda vägedele, näidates montaaži Süürias aset leidvatest lahingutest ja sõjategevusest. Reaalse videomaterjali vahele oli eksinud aga ka üks klipp sõjamängust „Arma 3“.

See eksimus ei jäänud tähelepanuta. Veebisaidi Pikabu (Venemaa vaste Redditile) kasutajatele jäi too klipp eredalt silma ning sellele järgnesid mitmed spekulatsioonid, kuidas tolle situatsioonini jõuti. Mõned pakkusid, et tegemist on monteerija appikutsega, teised aga viitasid kanali standardite jõhkrale langusele. Arvati, et kuna telekanali keskmine vaatajaskond jääb vanusesse 40-50, ei ole tegijatel piisavalt motivatsiooni kvaliteeti säilitada – sihtgrupp pole videomängudega tuttav pole ning ei tunne algallikat lihtsalt ära. Hiljem avaldas ПЕРВЫЙ КАНАЛ, et tegemist oli inimliku eksimusega ning „Arma 3“ klipp pärines varasemast reportaažist, mis rääkis videomängudest.

Siiski pole tegemist esimese korraga, mil Venemaa ekslikult fantaasiat reaalsuse pähe maha üritab müüa – 2015. aastal väitis nende kaitseministeerium, et neil on raudne fototõestus sellele, et USA ja ISIS leivad ühte kappi on pannud. Hiljem selgus, et tegemist oli kuvatõmmisega mobiilimängust „AC-130 Gunship Simulator“. Mõned aastad varem illustreeriti Aafrika lapssõduritest rääkivat uudistelõiku pildiga, mis pärines videomängust „Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain“.