KüberolümpiaFoto: Kristi Kamenik
Maailm
17. jaanuar 2018, 08:28

KUIDAS HAKKAMA SAADA? Uuring paljastas interneti turvaoskuste puudujäägid

Eelmisel aastal viidi läbi 4.-9. klasside õpilaste hulgas läbi Küberpähkli uuring, millest selgus, et õpilased on Eestis pigem koolis hädas tehnoloogiaharidusele ligipääsetavuses, uuringus osalenud digihuvilistest koolidest ainult pooled õpilased puutuvad kokku informaatika õppe- või ringitunniga.

Nooremate klasside õpilased pigem ei kasuta korrektset sõnavara ning pöörduvad ka lihtsamate probleemide korral pigem abi saamiseks veebikonstaabli, vanema või õpetaja poole. Kuigi baasteadmised privaatsusest, mida internetis enda kohta jagada on olemas, ei tajuta ohtu nt. oma päevaplaani ja õpitulemuste jagamise osas.

Olukorras, kus pealtvaatajana nähakse küberkiusamist jätab 1/5 õpilastest reageerimata ning kui arvutit peaks tabama lunavara, siis oskus sellega adekvaatselt hakkama saada on väga väike.

Kui tekkis huvi, kuidas võiksid saada hakkama ise erinevates interneti ohtudega rikastatud maailmas, siis praegu on käimas uus uuring, milles võivad osaleda kõik Eesti inimesed alates 10. aastast alates. Seekord on uuringu teemadeks on tehniline taip, privaatsus ja turvalisus ja käitumine eriolukorras.

Leiate lingi ankeedile www.kyberpahkel.ee ja osaleda saab kuni 11. veebruarini. Samalt veebilehelt leiate ka pikema raporti õpilastega tehtud uuringu tulemustest.

Lisaks otsitakse praegu taga parimaid küberkaitse talente läbi võistluse KüberNaaskel. Oma osalusest saab kuu aja jooksul teada anda www.kybernaaskel.ee Veebipõhine eelvoor toimub 6.-8. märtsil ning põhivoor 12. juunil TTÜ IT Kolledžis.

Selleaastasel võistlusel tuleb võistlejatel aidata korda luua riigis „Snowland“, kus inimeste heaolu sõltub jäätisetehase tegevusest. Eelvoorus tuleb lahendada 4 ülesannet, mis võimaldab olukorra vabrikus ja tema veebikanalites saada kontrolli alla. Võistlusele ootame osalema 14-30 aastaseid kodanikke kui ka residente.

Võistlussarjas toimub lisaks kvalifikatsioonivõistlus rahvusvahelise European Cyber Security Challenge-l osalemiseks 14-24 aastastele kodanikele, milles eelmisel aastal saavutas Eesti 6. koha. Põhivõistlusele pääsevad 50 noort küberkaitsjat, kes sooritavad eelvooru ülesanded kõige kiiremalt ja oskuslikumalt. Võistluse töökeel on inglise keel.

Küberpähkel ja KüberNaaskel on osa projektist Küberolümpia, mille on ellu kutsunud kaitseministeerium. Eelmisest aastast alates viib tegevusi ellu Tallinna tehnikaülikool.