Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
15. jaanuar 2018, 14:17

Hawaiil elav eestlane: "Reaalsus, et võin 3,5aastast tütart näha viimaseid hetki, oli uskumatu." (36)

Eelmise nädala lõpus laupäeval said Hawaii elanikud raketihoiatuse. Pool tundi pärast esialgset sõnumit saadeti välja teade, et tegemist oli valehäirega, ent reaalne hirm oli jõudnud juba tekkida. Hawaii on tuntud kui populaarne reisisihtkoht, kus välismaalased käivad eksootilisi kogemusi otsimas ja tööd tegemas, mõned neist jäävad ka paikseks.

Maui saarel elav eestlane Kristel Kesa ütleb, et oli šokeeriv hommikul kell 8 avada sõnum, milles seisis, et nende kodu poole on lastud rakett ja silmapilkselt peaks leidma varjupaiga. Esimese asjana mõtles ta oma kolme ja poole aastase tütre peale ning sellele, kas need ongi viimased rõõmsad hetked koos. „Mul on 3,5 aastane tütar - see reaalsus, et võin oma tütart näha viimaseid hetki, oli nii uskumatu,” ütleb ta.

Reaalses ohus oleks neil varjupaiga leidmiseks olnud aega maksimaalselt kakskümmend minutit. Naine tunnistab, et esialgu tekkis abituse tunne, sest sõita poleks jõudnud enam kuhugi. „Teadsime, et peame hakkama uksi ja aknaid kleeplindiga tihendama, et hoida radiatsioon madalal,” oli tema esimeseks plaaniks.

VALEHÄIRE: pool tundi pärast häiret tuli järgmine sõnum, mis teatas, et esimene sõnum oli valehäire. Foto: Kristel Kesa

Internetis levivad videod, milles on näha rahvast jooksmas ja peavarju otsimas. Ametnikel läks aega üle poole tunni, et saata välja ametlik teade valehäirest. Seda kinnitab ka Kristel ja tunnistab, et tunded olid esialgu segased: pingelangus, uskumatus, et selline näpukas saab üldse juhtuda, loomulikult viha ja siis tänulikkus, et kõik elus ja terved on.

Big Island’il resideeruv eestlane Crystal Ra Laksmi-Ditton räägib aga, et temani jõudsid uudised raketihoiatusest alles tund aega hiljem pärast olukorra eskaleerumist, sest omab California telefoninumbrit. „Kui asi oleks juhtunud, oleks minust saanud ilus ja krõbe radioaktiivne kristall,” ütleb ta muhelevalt ning tunnistab, et kohalikudki teevad selle juhtumi üle juba nalja.

Crystali abikaasa on USA endine sõjaväelane. „Tema arvas, et muretsemine oleks põhjendamatu olnud, kuna USAl on kaitsesüsteemid tugevad ja üsna tõenäoliselt oleks see (rakett) eelnevalt juba alla tulistatud,” toob naine näite. Ta mainib, et kohalikus ajakirjanduses ja paljudes väljaannetes selle suhtes nii kindlad ei olda. Crystal arvab, et juhtunu võib terves maailmas rohkem hirmu tekitada - inimesed kardavad Hawaiile reisida ja kahjustada saab sealne ettevõtlus ja turism. Mõlema eestlase sõnul on inimesed Hawaiil nüüd kokkuhoidvamad ning elul on justkui uus väärtus. Siiski tekitab olukorra värskuses inimestes poleemikat küsimus: kuidas saab sassi ajada reaalse alarmi ja testinupu. Ametnikud on avalikult selgitanud, et tegemist oli kahetsuväärse veaga, kus töötaja vajutas kogemata valet nuppu.