Chris Lemanski.Foto: Facebook
Maailm
3. jaanuar 2018, 14:06

Ameerika mehe depressiooniravi: 10 000kilomeetrine jalgsimatk läbi poole Euroopas

Pole üldse võimatu, et eestlasest maailmarändur Heini Räämet kohtus oma sügisel lõppenud ümbermaailmareisil mõnes teekonna punktis ameeriklase Chris Lemanskiga. Too Michigani mees nimelt tegi umbes samal ajal Lääne-Euroopas jalutuskäiku: ligi 9660 kilomeetrit Türgist Portugali.

BroBible kirjutab, et Lemanski kannatas tugeva depressiooni all. „Olin juba üsna valmis alla andma ja kõik põrgusse saatma,“ nentis ta.

Lemanski nõbu soovitas tal oma pea selgekssaamiseks jalutada. Ning too 26-aastane mees tegigi seda: jalutas, jalutas ja jalutas ning kõndis läbi poole Euroopa.

Oma teekonda alustas mees aprillis 2016. Järgmise 18 kuu jooksul kõndis ta mööda maanteed E3 Türgi metropolist Istanbulist Portugali pealinna Lissaboni. Hoolimata villidest ja jalgade haudumisest marssis mees läbi 14 riigi. Oma matka kohta ütles ta, et see sündis „katse-eksituse meetodil“ ehk teekonda planeeris ta sageli selle käigus.

Keskmiselt jalutas Lemanski päevas 40 km ja lõi siis telgi üles. Paljud kohalikud pakkusid talle ööbimiseks oma aeda või küüni. „Neis tekita välismaalasega kohtumine põnevust,“ märkis mees. „Enamasti käitusid inimesed väga toredalt.“

Et raha säästa, ostis Lemanski ukulele ja mängis seda tänavatel. Nii kogus ta söögiraha. Sageli pakkusid lahked inimesed talle ka lõunat ja õlut.

„Saad aru, et oled palju tugevam kui arvasid,“ ütles mees pärast oma teekonda ja kinnitas, et kõndimine leevendas ärevust ning tõi sisemise rahu.

„Mulle meeldis selle mediteerimise ja kõndimise pakutav väljakutse,“ sõnas ta. „See polnud väga lõbus, kui nüüd aus olla, aga kui ükskord ära harjud, siis lased edasi. Sa kas viid end ise kohale või ei tee seda mitte keegi.“

Üks omapärane fakt: ajaviiteks ja pea tühjendamiseks laulis mees oma teekonnal palju kordi Aqua kuulsat lugu „Barbie Girl“: „I’m a Barbie girl, in a Barbie world, Life in plastic, it’s fantastic.”