Foto: VIDA PRESS
Maailm
28. september 2017, 14:46

Niru graafika ja plekine tinin taas hinnas: retro-mängukonsoolid teevad võidukäiku

Super Mario, Tetris, Contra, Tank – 1990-ndatel kasvanud mäletavad neid kollastel kassettidel lagunevas Hiina konsoolis mängitavaid kehva graafika ning viletsa heliga (teleka)mänge. Tuleb välja, et vinüülplaatide eeskujul on ka retro-mängukonsoolid ja mängud jälle moodi läinud. Põhjalikku ülevaadet sellest trendist pakub Mental Floss.

Kaks aastat tagasi astus Shawn Long North Carolinas taaskasutuspoodi tuli sealt välja 36-tollise Sony CRT teleriga. Tegu on sellise televiisoriga, mida mujalt kui second-hand poest ei leiagi: sel on kineskoop ja hoiatussildid, et seadeldis võib ümber minnes oma enam kui 90-kilose kaaluga lömastada koduloomi.

Long elas laudpõrandaga majas, niisiis sättis ta teleri vaibatükile ja lohistas selle võidukalt oma mängutuppa. Sel polnud HDMI-porti ja see ei suutnud näidata kõrgresolutsiooniga pilti. Aga Long tahtis monitori oma klassikaliste mängude konsoolidele, mis ongi kujundatud ühenduma otse teleriga; sellist, millel on piiratud värvipalett ja mis teeb sisselülitatuna erilist heli (umbes nagu tšonk).

„Eelistan kõigele muule originaal-raudvara,“ ütles retromängude kollektsionäär ja YouTube’i kanalil neid ka arvustav Long. „Asi on selles, et see on füüsiline meedia. See on materiaalne. Saad seda käes hoida. See viib sind tagasi.“

Audiofiilid eelistavad tõsta vinüülplaadile nõela ning samamoodi võivad retromängurid kulutada märkimisväärselt aega, pingutusi ja raha, et kogeda meie väga nutikas ja digitaalses meelelahutusmaailmas vana kooli mängimiskogemust. Nad lükkavad kõrvale moodsad konsoolid ja ülirealistliku pildi ning eelistavad neile pikselilist graafikat ja monoheli.

Läinud sügisel püüdis Nintendo seda nostalgiat ära kasutada ja andis välja 30 mänguga Nintendo Entertainment System Classicu. Tootja oli nõudluseks täiesti ette valmistamata: konsoolid müüdi kõikjal läbi ja nende hinnad kerkisid eBay’s kuni kümnekordseks.

Nintendo kinnitab, et sel kuul müüki jõudva Super Nintendo Classicuga defitsiiti ei teki. Kui firma oma lubadust täita suudab, siis on üsna tõenäoline, et enam kui veerand sajandit tagasi välja antud mängukonsoolist saab tänavu üks kuumimaid jõulukinke.

Retromängu-esteetide sõnul viib vana mäng neid aega, mil mängimine oli eraldi sündmus – ja midagi ei saadud kergesti.

„See mängib su psüühikal,“ sõnab Long Sony Trinitroni ees veedetud hetkede kohta. „See viib sind aega, kus võisid mänge mängida tundide kaupa. Ei mingeid arveid ega kohustusi.“