Foto: Marge Sillaots
Maailm
31. august 2017, 13:29

KAE PERRA! Kuidas joogivesi jõuab tallinlase klaasi

Tallinna Vesi ootab 9. septembril huvilisi tutvuma Ülemiste veepuhastusjaama tööga. Ülemiste veepuhastusjaamas puhastatakse 90% tallinlaste joogiveest.

Ülemiste veepuhastusjaama juhi Riho Sobi sõnul avatakse kord aastas puhastusjaama uksed, et igaühel oleks võimalik oma silmaga näha, millise teekonna läbib Ülemiste järvest pärinev vesi enne meie kraanidesse jõudmist.

„Tallinna vee kvaliteet on püsivalt väga kõrge ja seda nii tänu tööle, mida teeme veepuhastusjaamas kui ka torustike õigeaegsele hooldusele. Kogu puhastusprotsess võtab aega orienteeruvalt 15 tundi ja selle käigus läbib vesi mitmeid erinevaid puhastusetappe,“ rääkis Sobi.

Ekskursioonile on oodatud täiskasvanud ja saatjaga koolilapsed. Koolieelikud on samal ajal oodatud lastealale, kus neid lõbustab Tilgu. Ülemiste veepuhastusjaam asub Tallinnas aadressil Järvevana tee 3. Üritus on kõigile huvilistele tasuta!

Eestikeelsed ekskursioonigrupid alustavad igal täistunnil alates 10.00 kuni 13.00. Venekeelsed grupid aga kell 10.30, 11.30 ja 12.30. Ekskursioonid kestavad orienteeruvalt 45 minutit.

Ekskursioonil osalemiseks on vajalik eelregistreerimine e-kirja teel [email protected].

Ülemiste järve on tallinlased kasutanud joogivee allikana juba 14. sajandist. Esimene Ülemiste veepuhastusjaam alustas tööd juba 1927. aastal, mis tähendab, et tänavu tähistame 90. sünnipäeva.

Ülemiste veepuhastusjaamas puhastatakse 90% Tallinna kraaniveest, ülejäänud 10% veest ammutatakse puurkaevude kaudu. Kogu veepuhastusprotsess võtab jaamas aega ligikaudu 15 tundi.

Selle aja jooksul juhitakse vesi järvest pumpade abil jaama, puhastatakse esmalt mehaaniliselt, seejärel keemiliselt, filtreeritakse läbi erinevate filtrite ja lisatakse väikeses koguses kloori, et vee kvaliteet oleks veevõrgus ühtlaselt hea.