Foto: VIDA PRESS
Maailm
30. mai 2017, 13:03

VÄRSKEIM MOERÖÖGATUS MÄNGUASJADE TURUL: näpuvurri keerutades kiirelt möödub öö

Unustage pastapliiatsi nupu toksimine, sõrmedega lauale trummeldamine, stressipallid, näpurulad ja jo-jod. Närvilisemat sorti kodanikud saavad pinge maandamiseks ja enda tundidepikkuseks lõbustamiseks lapse käest ära näpata uue moeröögatuse – näpuvurri ehk fidget spinneri. Aastal 2017 läheb see mänguasi nagu rusikas silmaauku, sest see aitavat just selliste tänapäevaste hädade puhul, nagu keskendumis- ja ärevushäired, närvilisus ja stress.

"Fidget spinner!?" teatas üks tallinlasest viiese marakrati ema läinud nädalal sotsiaalmeedias. "Tunnen end vanana ..."

Kui emale selgeks tehti, et tegu uue moeröögatusega, võttis ta ette teekonna lähimasse mänguasjapoodi. "Järts oli majast välja, neid spinnereid võeti ikka sülega! Müüja kommenteeris, et täna on üle 600 neid läinud!" jagas ta hiljem muljeid. 

Teisedki teatasid: mänguasjapoodi vooris busside viisi koolilapsi ja näiteks Keila olevat näpuvurridest tühjaks ostetud. Mood on nii suur, et mõni ostvat paar tükki puhtalt massipsühhoosi mõjul, ilma et ise teakski, millega täpselt tegu.

Ülalnimetatud viiese ema nentis mõni aeg hiljem, et näpuvurri keerutamine on haigus ja vähemalt esialgu järeltulija oma uuest lelust ilma jäigi, sest emmel oli seda rohkem vaja ...

"Ta on veidike hüpnotiseeriva toimega," selgitas naine Õhtulehele. "Sa koondad tähelepanu sellele vidinale ning proovid erinevaid viise selle spinnimiseks. See surin kusjuures tõepoolest rahustab. Nii et ma saan aru küll, miks ärevushäirega inimesed seda vidinat ärevuste ohjamiseks kasutavad. Lisaks on ilus vaadata ..."

Foto: VIDA PRESS

Käte asemel mudi vurri

"Näpuvurr on mõeldud neile, kes mudivad tihti oma käsi ja sõrmi, kellel on ADHD (aktiivsus- ja tähelepanuhäire, varem nimetatud ka hüperaktiivsuseks – toim), stress, ärevushäired," kirjeldab üks vidina müüjaist, Rahva Raamat.

"See mänguasi aitab ka lastel paremini püsivust ja kohalolu arendada. 1-2-minutise pöörlemisajaga mõjub maagiliselt, hoides näpud töös ja aju ärkvel."

Seega võiks vidin olla kasulik nii neile lastele kui ka täiskasvanud meestele, kel kipuvad mõtted uitama minema ning sõrmeküüned hammaste vahele tükkima.

Kuidas mänguasi sündis?

Wikipedia andmetel võttis "spinning toy'le" ehk vurrmänguasjale 1993. aastal patendi keemiainseneriks õppinud Catherine Hettinger. Hettinger rääkis New York Postile, et idee tekkis tal Iisraelis, kus nägi poisikesi politseinikke kividega loopimas. Sellest tekkis tal mõte luua rahustav mänguasi, mis võimaldaks lastel vabastada tagasihoitud energiat ja "edendada rahu".

The Guardianile rääkis ta, et mänguasi sai alguse tema haigusest – myasthenia gravisest ehk müasteeniast, mis on lihasnõrkust tekitav autoimmuunsüsteemi häire. Kuna ta ei suutnud oma tütrega mängida, hakkas ta enda sõnul "ajalehe ja teibiga asju kokku viskama", et tüdrukut lõbustada. Varsti sai nii sündinud vidin mõõdukalt populaarseks, kui naine hakkas seda kodus väikestes kogustes valmistama ja Florida kunstilaatadel müüma.

Hettinger pakkus oma leiutist ka mänguasjatootjatele, aga need polnud huvitatud. Naine lasi oma patendil 2005. aastal aeguda.

Bloomberg Newsi artiklis aga seatakse kahtluse alla, kas Hettinger on ikka just tänavu kevadel ülipopulaarseks saanud mänguasja algne leiutaja. Kaks allikaks olnud patendijuristi näevad naise loodud spinning toy'l ja fidget spinneril üsna vähe sarnasusi. Naine ise on selle väitega leppinud ega esita pretensioone.

Foto: VIDA PRESS

Sõna "fidget" viitab nihelemisele, närvitsemisele, kibelemisele ja siplemisele. Mänguasja väidetav looja Scott McCoskery ütles sel kuul NPRis ilmunud intervjuus, et leiutas pöörleva seadeldise 2014. aastal, püüdes kontrolli alla saada omaenda närvitsemist koosolekute ajal. Ta hakkas seda metallvidinat müüma internetis Torqbari nime all, mitmed teised inimesed võtsid sellest eeskuju ning hakkasid meisterdama omaenda versioone. 2016. aastal lõi McCoskery mesti ühe sõbraga ning varsti sündis fidget spinner sellisel kujul, nagu seda nüüd poodidest haaratakse. Haaratakse ilmselt ka seepärast, et erinevalt paljudest teistest mänguasjadest jääb selle hind paari ja kümne euro vahele.

Ja mis see siis on?

Levinuim fidget spinner ehk näpuvurr on kolme labaga propeller, mille keskel on kuullaager, et vidinat saaks näppude vahel kergesti keerutada. Seda keerutatakse niisama ja sellega tehakse ka erinevaid trikke – näiteks pannakse vurr pöörlema nina otsas.

Kuidas vidin töötab ja mida endast kujutab, vaata näiteks sellest allolevast videost.