Hollandi kuningas Willem-Alexander lennuki kokpitis.Foto: VIDA PRESS
Maailm
18. mai 2017, 11:10

Hollandi kuninga lõõgastav hobi: reisilennuki juhtimine

Hollandi kuningas Willem-Alexander tunnistas, et tegi kuningaameti kõrvalt rohkem kui kaks kümnendit hobi korras lisatööd. Intervjuus De Telegraafile rääkis kuningas, et pani hiljuti pärast 21 aastat maha KLMi Fokker 70 regulaarse "külalispiloodi" ameti ning enne seda lendas ta Martinairi lennukitega. 

The Guardian vahendab, et kuningas lendas umbes kaks korda kuus ja alati abipiloodina. Nüüd aga peab õppima piloteerima Boeing 737, sest Fokkerid lõpetavad reisijate teenindamise. 50-aastane kolme lapse isa ja 17 miljoni Hollandi kodaniku monarh sõnas, et lendamine on tema jaoks hobi, mis laseb tal jätta oma kuningakohustused maa peale ja keskenduda täielikult millelegi muule.

"Sul on lennuk, reisijad ja meeskond. Sul on nende ees vastutus," rääkis kuningas. "Sa ei tohi võtta oma maapealseid probleeme taevasse kaasa. Saad end täielikult vabaks võtta ja keskenduda muule. Minu jaoks on see lendamise kõige lõdvestavam osa."

See, et Willem-Alexander on kvalifitseeritud piloot ja lendab mõnikord KLMi reisilennukitega, ei olnud mingi saladus. Küll aga polnud teada, et seda nii sageli ette tuleb. Kuningas märkis, et reisijad tundsid ta harva ära, seda enam, et pärast 9/11 rünnakuid karmistati turvameetmeid ja lennukite kokpittide uksed suleti. Enne seda käisid aga reisijad vahel piloodikabiini piilumas ja said teinekord üllatuse osaliseks, nähes seal lennufirma vormis ja vormimütsiga kuningat.

Hollandi kuningas Willem-Alexander lennuki kokpitis. Foto: VIDA PRESS