Küberolümpia 2016Foto: Erakogu
Maailm
16. mai 2017, 16:40

Küberolümpiaga otsitakse taas noori ja andekaid (1)

Noored küberturvalisuse huvilised on oodatud osalema virtuaalvõistluse Küberolümpia 2017 / European Cyber Security Challenge 2017 Eesti eelvoorus.

 

Küberolümpiale registeerumine on avatud 24. maini veebilehel www.kyberolympia.ee. Olümpial saavad osaleda Eestis elavad 14-19 aastased õpilased ning 20-25 aastased üliõpilased ja eksperdid.

 

Küberolümpiat korraldab Tallinna Tehnikaülikooli küberkriminalistika ja küberjulgeoleku keskus ning seda viib läbi RangeForce. Küberolümpia idee autor, ellukutsuja ja suurtoetaja on kaitseministeerium, korraldamist toetab Eesti Interneti Sihtasutus.

 

Kolmandat korda toimuv küberolümpia on võistlus, milles pannakse proovile osalejate IT-oskused.

 

Küberolümpia koosneb kahest etapist. Kvalifikatsioonivoorus tuleb vastu seista automatiseeritud häkkimisele. Parimad küberkaitsjad selgitatakse välja viietunnisel lõppvõistlusel.

 

Küberolümpia peaauhinnaks on osavõtt üleeuroopalisel kübervõistlusel European Cyber Security Challenge 2017.

 

“Täna on just see hetk, kus innustan kõiki noori astuma järgmine samm saamaks IT-huvilisest kübervaldkonna spetsialistiks,“ ütles Tallinna Tehnikaülikooli tarkvarateaduse instituudi dotsent Rain Ottis. „Eestile on oluline, et me ei jääks lootma suurte maade IT-lahendustele ja teenustele, vaid peaksime looma selle pealt lisaväärtust. Seega, miks mitte just küberturvalisuse vallas?”

 

Küberolümpia projektijuhi Birgy Lorenzi sõnul on küberohutuses viimastel kuudel toimunud mitmeid olulisi arenguid. „Nii riik kui eraettevõtted teevad koostööd, et leida meie hulgast parimad ja leida võimalused nende arendamiseks – on see siis õppekavaarendus, õppematerjalide loomine või Eesti ja rahvusvaheliste võistluste ning konkursside läbiviimine,“ kinnitab Lorenz.

 

“Küberolümpia auhinnaks ei ole mitte ainult rahvusvahelisel võistlusel osalemine, vaid sellega kaasneb ka ettevalmistav koolituspakett. Kümme noort inimest õpivad nii veebi kui ka nutitehnoloogia turvalisust, lahendama krüptomõistatusi, turvaliselt programmeerima, süsteemide turvalisust testima kui ka lihtsalt ennast paremini väljendama,” ütles Lorenz.

 

Võistluste keskne teema on kaitsta Suur-Utoopia tsivilisatsiooni Atlantist ja tema transpordisüsteemi küberrünnaku vastu. Ligipääs piirkonnale on keeruline tänu pidevatele tormidele – ei ole võimalik läheneda õhust ega merelt. Kohalik transport on sõltuvuses drooniliiklusest. Droonide võrku on viimastel aegadel tabanud pidevad rikked. Kogu Utoopia on halvatud, kui liiklus võrgus katkeb. Tõenäoliselt on toimumas suuremahuline küberrünnak vaenulike välisjõudude poolt. Võistlusülesandeks on võita tagasi kaaperdatud droonid ja saada võrk oma kontrolli alla.

 

Kvalifikatsioonivoor toimub 27.05-4.06 internetis ja lõppvõistlus 2017. aasta juulis Tallinnas, Eesti Infotehnoloogia Kolledžis.

 

Tehnilised märksõnad: OWASP, SQLi, XSS, CSRF, DOS, WAF, mod_security, rootkit, IDS, Suricata, SNORT, Bro, OSSEC, nmap, KALI, Linux, ssh, DNS, IP, Cookies, SSL, shellshock.

 

Eelvõistlusel saab lahendada erinevaid ülesandeid 9 päeva jooksul, põhivõistlusel on selleks aega viis tundi. Põhivõistlusele pääsevad 10 noorema ja 20 vanema vanuseastme parimat.

 

Võistluskeeleks on inglise keel, sest keeleoskus on vajalik rahvusvahelisel võistlusel osalemiseks.

 

Lõppvõistluse ajal toimub ka rahvusvaheline Küberolümpia seminar, mis toob kokku õpilased, üliõpilased, õppejõud, õpetajad, teadlased, ettevõtted ja muud infotehnoloogia ning küberkaitse valdkonna huvilised.