Maailm

ÕHTULEHE VIDEO | Detektoristi viib põllule piiksutama ajaloohuvi (47)

LISA KOMMENTAAR

Hahaa12. oktoober 2016, 17:57
Detektorist on ikka väga hea sõna.
Tuletasid inglisekeelsest sõnast selle nime12. oktoober 2016, 18:40
Aga. küll on enam kui koomiline väljend "piiksutama", küllap hakkajamad õllekorkide ja hõbepaberite otsijad teevad üksteisele seda va munapiiksu kui igavaks kisub? Kotkinit krabati kottidest, piiks, piiks.
Ontlikud aareteotsijad nii omavahel ei tee, nemad ei piiksuta. Nendel on targemat teha.
12. oktoober 2016, 12:14
" Pronksiööl" nägime jah,seda kaitsmist.
12. oktoober 2016, 11:43
Suur tänu,et turvalisuse tagasid. 1940-ndal oli sama jutt.Siis tagati ka meie turvalisus üsna pikaks ajaks.
12. oktoober 2016, 11:56
1918 samuti. Ja päris pikaks ajaks. Ning ega siiski ei olnud kõik nõus sellega, et miks Mehed lähevad ja sõdivad ja nagunii mõttetu võitlus suurema riigi vastu jnejnejne. Aga näed, tuli esimene Vabariik mis oli aluseks sellele, et meil praegu oma riik on olemas. Kui minu tahe oli oma riiki kaitsta proffesionaalsel tasandil ja see tähendas, et ma pidin olema nõus ka välismaale võõrasse sõtta minema, siis ikka on tüüpe kes sellest aru ei saa. Oma pere kaitsmiseks läheks või põrgusse... aga kergem on vanduda omaette et miks ei tehta nii või naa... kui maailmas ei oleks mitte kunagi ühtegi sõda olnud ega ei oleks ka ohtu uue tekkeks, siis tõesti ei näeks sõjaväel mõttet. Aga vaadates ajalugu siis ei tasu naiivselt mõelda, et rahu on igavene. Ning ka seda, et tehakse ka äärmuslike ettevalmistusi oma kodu kaitseks. Keegi peab seda tegema.
12. oktoober 2016, 11:18
Võõral maal "põrgus" käisid ka ilma rahata puhtast ajaloohuvist püssiga vehkimas või?
12. oktoober 2016, 11:23
Sinu suguste jobude perse laiaks istumist turvamas ja raha oleks saanud soomes ehitajana rohkem. Seal oli motivaatoriks kogemuse saamine, et tulevikus oma pere kodu ja riiki kaitsta, mitte vandudes ja rusikat vehkides rootsi poole aerutada.
12. oktoober 2016, 11:08
Metsküla raha ikka saite ära jagatud? Kuidas see tüli Teil lõppes selle raha jagamisega? Ei tea kuidas on kergem kopaga välja kaevata kirstu matuseid ja ilma kirstuta matmisi raskem? Kui mil.netist pilte vaadata siis Teil oli lausa kaks koppa objektil.
12. oktoober 2016, 11:20
Ilmselgelt kergem ikka kasti seest mees välja võtta. Kopal ja sahal võiks lugupeetud inimene ikkagi vahet teha. Kopaga eemaldati pealmine pinnasekiht, edasi läks kühvliga säilmete välja puhastamiseks. Sahk oli maapinna silumiseks, et taastada esialgne põllu olukord. Mingist metsküla tülist ei tea, ei ole kuulnud, järelikult mingit probleemi ei ole olnud. Lihtne-loogiline.
Kus?12. oktoober 2016, 17:33
Seal Metskülas? Kopa ja sahaga? Nii peenelt? A kuhu kolbad jäid? Ja tunnusnumbrid, ühtegi ju polnud ja teadagi miks- isegi rumalavõitu sakslane teeb eurooplase ja mongoliidse rassi kolpadel vahet.
12. oktoober 2016, 11:23
Ilmselgelt kergem ikka kasti seest mees välja võtta. Kopal ja sahal võiks lugupeetud inimene ikkagi vahet teha. Kopaga eemaldati pealmine pinnasekiht, edasi läks kühvliga säilmete välja puhastamiseks. Sahk oli maapinna silumiseks, et taastada esialgne põllu olukord. Mingist metsküla tülist ei tea, ei ole kuulnud, järelikult mingit probleemi ei ole olnud. Lihtne-loogiline.
12. oktoober 2016, 01:04
27 euriku eest päevi rabeleda pole tõesti mõtet-ka ajaloohuvist vist mitte.Aga alati saab seda arvu korrutada-kah ajaloohuvist lähtuvalt.Nii nagu mõned aastad tagasi Metsküla kandis.27 korrutati seal 800 -ga ja seda kolme päevaga.Ei olegi nii vähe,või kuidas?. Miks sealt ühtegi EM-i ei leitud,kui sakslased olid? Muudest hüvedest on ajakirjanduses juba juttu olnud-see hobi makstakse Teile Saksa riigi poolt ju kenasti kinni see on teada fakt.Aga edu ajaloohuvilistele!
koll11. oktoober 2016, 23:21
Maaomanikuna vaatan sellele hobile positiivselt.On minu juures käinud ja küsinud kas võivad otsida ja kaevada-pole keeland kuna tean mis kevaditi maa seest välja tuleb kündmise aegu.Hoiatan ka ise selle jama olemas olust.On leitud ka mõned kopikad aga needki enamuselt nõukaaegsed.Ei näe selles hobis mingit probleemi kui mehed viisakad ja korralikud.
skorpion11. oktoober 2016, 23:13
Kas Kameradi liikmed ammutasid hiljuti ajalugu Valgamaal ühel Saksa sõdurite kalmistul ? See kalmistu kaevati tühjaks juba ammu enne Teid ja langenud on ka juba Narva ümber maetud.Aga nagu näha tulevad peale Teie kaevamisi langenud sinna läbikaevatud kalmistule tagasi.Äkki tulid hoopis mujalt näiteks "Surmametsast" ähest venelaste suurest ühishauast?.Vahe on selles,et kaasmaalase kontide eest Teile ei maksta.Sakslaste eest aga tuleb ju 27 euri pea .Maksuvabalt + muud kulude hüvitised.Äkki nii?
Vanad naljad11. oktoober 2016, 23:38
Kamerad on varemgi punasõdureid sakslaste pähe sakslastele müünud, sadade kaupa kusjuures.
Aga lätlased on selles osas ületamatud, need kaevasid vanadekodu kalmistu üles ja müüsid skeletid sakslaste pähe maha. Ka osteti hauakaevajatelt skeletiosi kokku, ikka sakslaste pähe müümiseks.
Nagu ütles Piibeleht: "Äri ei anna häbeneda.".
Kevadel kaevasid meie kandis maaomanike loata ammu tärganud külve üles muide, no puhtast seadusekuulelikkusest ja aususest. Nagu terve mustlaslaager oleks kohale sõitnud. Kohalikud ajasid nad minema.
ära enam peale võta11. oktoober 2016, 23:44
Ja jah, 27 euro eest päevi rabeleda on tõesti rikkuse taga ajamine. Tahaks ka teada, mis hüvitisi veel saab siis? Äkki valgustad ka meid enne lahmimist? Aga jah, kadedus ja harimatus pole meil keelatud. Osta omale aparaat ja anna meile ka teada, kui rikkaks said.
Püüa ise selgelt mõelda12. oktoober 2016, 01:03
Kas arvad, et need laibad on ruutkilomeetritele laiali külvatud?
Ühishauast võetakse ikka ka sadade kaupa välja. See Kamerad on suure tõenäosusega mõni aasta tagasi sakslastele müünud korraga 800 "sakslast", selle eest saadi peaaegu 22 000 eurot + muud kinnimakstud kulutused.
Raha jaotatakse vastavalt hierarhiale ja mõnikord ei saa "alluvad"sentigi. Kuna tegemist on sõjaväelise "klubiga", siis vastavalt subordinatsioonile ei tohi pealikega kobiseda.
Täiesti avalik "saladus". Kahjuks on osad Muinsuskaitseameti töötajad nendega hakanud väga hästi läbi saama, nimelt tohib haudu avada vaid MK loal. Eks politseil tuleks asja uurida? Või mis?
Ära valeta12. oktoober 2016, 09:38
Kes sul sellist jama käskis kirjutada? Vabatahtlikult!? Kümneid tuhandeid jewrikuid ja hambaid, kelli jms träna tasku ajades, loata külve üles kaevates, öösel kohale hiilides?
Oled uhke?
Ole edasi siis. Aga vaikselt, muidu avalikustame pildid, kus see Kamerad täisjõus taimi salaja segi kaevab. Sellise uhke teo nt ja muud ka.
Valetamine?12. oktoober 2016, 10:42
Kes siin valetab? Mis ewrikuid ja hambaid siin keegi tasku ajab? Soovitaks vähem kahtlaseid aineid tarbida. Maaomaniku luba on alati olemas. Kui külv tehtud siis põld kinni, kui just maaomanik teisiti ei väida. Selle hobi eest ei ole ma sentigi teeninud ja see pole ka eesmärk. Tegu on hobiga! Kui tuleb aardeleid olen selle üle väga õnnelik, aga see on nagu lotovõit. Öösel kellegile põllule? See rohkem piraatide teema. Minu eesmärk on maaomanikega ka hiljem hästi läbi saada. Ja kui mul on maaomaniku luba olemas ja mingi loata vend öösel peale ronib põllule ja meetrised kraatrid alles jätab, siis sellised vennad tahaks heameelega sinna samma kraatrisse ka matta. Ma olen selliste vendade järgi ka põldu koristanud. Nii suurest metallist kui ka auke nende järel kinni ajanud. Aga noh.. mis ikka öelda. Olen ikka uhke ja jään ka uhkeks. Koerad hauguvad ja hauguvad aga karavan liigub edasi..
Soovitaks vähem lolli mängida ;)12. oktoober 2016, 16:48
Selle "grupeeringu" motiivid, hierarhia jms on smmu teada. Doljad ja jagamised ka. Sõida seenele oma "külvi ja kinniga", julmalt lendate peale, deklareerides, e´t teil on mingi ulmeline Muinsuskaitse luba nii toimetada. Olen ise sellise protsessiooni juures viibinud, kus lausa maaomanikule valetati, et neil on maaomaniku luba, ega nemad teadnud, et lolli külameest mängiv tegelane ongi maaomanik. Teisel korral keelduti ka maaomaniku nõudmisel lahkumisest ja tuli teised pered appi võtta.
Kamerad, me oleme ju Kamerad, meil on dopusk! Argument on alati selline.
Öösel ronite siis peale, kui päeval on teised peal käinud ja asi isuäratav tundub.
Irooniline on see, et kord kaevati üles loata suurte taimedega rapsipõldu omaniku loata, kui ühes Eesti mõisas oli koos temaatilisel üritusel koos suur seltskond, kus nii Kamerad pealik, kui ka Muinsuskaitse esindaja rääkisid südantlõhestavaid lugusi koostööst, aususest ja muust pidulikust. Ja ikka sellest, kui pahad on teised.
Vaata, et su karavani külakoerad lõhki ei pure.
mari11. oktoober 2016, 23:06
Kuni inimene tegeleb oma hobiga ja käitub seejuures viiskalt ei peaks see küll kellegi jaoks väga probleem ju olema..!!
allahh11. oktoober 2016, 22:05
Ei olnud siin mingit Venemaad ega venelasi. Venestamine algas Aleksander III ajal. Enne sai 1710. aasta tingimustega üldiselt toime.
A11. oktoober 2016, 21:01
Kombaini põhimõttel oleks töö tootlkum
Tulid, tulid ;)11. oktoober 2016, 19:52
Eesti laskurkorpus tuli, uhkelt T-34 seljas ja punalippude lehvides- omad Eesti poisid ;).
Aga rahvuslasele ja silmaringi laiendamiseks ka väike lohutus. Varsti tulevad siia (osa on kohal) ühed väga kummalised "uuseestlased" ja sa saad oma rahvuslust neile agaralt demonstreerida.
No siis, kui oled end puhtaks kasinud ;).
11. oktoober 2016, 20:17
no ega sina,iivan,ka puutumata jää.saad nende uuseestlaste käest nii et sabasuled sahisevad.
Iivan?11. oktoober 2016, 21:00
Tead, mu sugulased surid Sinimägedes, surid Venemaa laagrites, mu onu sündis Siberis, pea kõik küüditati, mu isa oli Siberis 9-aastaselt metsatööline, mu vanaisa tapeti Kirovi oblasti laagris.
Aga- ma ei eita ajaloo tõsisündmusi
ajaloo11. oktoober 2016, 19:25
huvi? mingi naljakuu? miks igasugused ebay-id ja muud oksjoni keskonnad, siis Eesti maapõest leitud leide täis on?
detektorist11. oktoober 2016, 22:48
Teate, kui huvi ei ole ja eemärgiks on teenimine, siis selliseid lolle on, kuid mitte väga palju. Tahame teenida? Naeru koht. Muidugi ei ütleks rahapajast ära, aga arvad, et ostad aparaadi ja lähed selle kaevad järgmine päev välja. Selline õnn naeratab vähestele, täpselt nagu loto võidu puhulgi. Pigem viib see huvi raha välja, mitte ei too sisse. Näiteks nädalavahetusel sõitsin maha 40L kütust, et otsimas käia. Saagiks oli pihutäis tsaariaegseid kopikaid, mille väärtis 20 senti tükk. Selle raha eest, mis läks kütuseks, selle eest oleks saanud neid münte osta terve ämbri, võibolla ka kaks. Aga see pole see, kui ikka ise leiad selle mündi ja sellel on kaasas ka lugu, siis sellel mündil on ainult väärtus leidjale endale. Kui võtta varustus, aeg ja kütuse raha aastate peale kokku, siis julgen väita, et vähesed otsijad on selle hobiga plussi jäänud. Reeglina inimesed, kellel huvi puudub ja eesmärk on kiire rikastumine, siis see hobi lõpeb kiiresti. Näiteks paljud kalamehed käivad kalal hasardist ning tegelikkuses ise kala ei söögi. Aga eks rumalaid inimesi on palju.
Paranda meelt12. oktoober 2016, 01:05
See, kes peab teisi rumalateks- see tavaliselt on ise väga rumal, kui mitte lausa loll ;)
realist11. oktoober 2016, 19:12
muuseum on küll viimane paik, kuhu leitud väärtuslikud asjad anda.
Aga11. oktoober 2016, 18:25
otsima peab ,suured aarded võivad maapõues olla .Indiana Tsons ka otsis aardeid.Ja meil ju see kümme milli ka kadunud,valitsus küll pani kalevi alla aastateks ,aga meie ei jäta,tuhnime välja kus see peidetud on.
rahastada11. oktoober 2016, 18:14
Neile, kes leiavad plahvatusohtlikku sõjamoona, peab riik kompenseerima kopsaka summa, ja selleks peab luba olema, muidu jäetakse kõik see lõhkemoon edasi maa sisse vedelema, ega kutsuta päästeametit seda likvideerima, see oleks ju riigile peaaegu tasuta ohtliku moona likvideerimine, selleks peaks kakursuse läbima, kuidas seda teha, et mitte iseennast ohtu seada ja pärast ohtlik koht üles leida, koordinaadid kirja panna.
Kuuuurija11. oktoober 2016, 20:59
Kahjuks need detektoristid sageli songivad lõhke- ja laskemoona küll maa seest välja, kuid jätavad leiust Päästeametit teavitamata. Sellega seatakse ohtu lapsed jt pahaaimamatud inimesed, kes võivad selliste välja songitud roostes kamakatele sattuda taipamata, millega on tegemist.
Ärge üle dramatiseerige12. oktoober 2016, 01:14
Prantsusmaal haritakse põldu kohtades, kus on maa sees hektaril keskmiselt 330 lõhkemata lõhkekeha. Kõik leitud tassitakse ise põllu äärde hunnikusse ja sügisel viib vastav teenistus need minema.
Põllumeestel on läbitud koolitus, et nad eristaksid gaasi- ja keemiamürske- vot neid nad ise puutuda ei tohi. Mõnel on mürsud, granaadid jms virnas koduhoovile ladustatud ja ootavad äraviimist.
Meil tehakse igast asjast meeletu draama ja mängitakse maha kammerlikke etendusi, et ametnikud saaksid oma eksistentsi õigustada.
Kalmer5011. oktoober 2016, 17:45
Sirgala soomaastikul on alati tarvitamiskõlblikke leide.
pede200311. oktoober 2016, 16:31
Minu eesmärk oli sõjamoona leida nt padruneid ja raskerelvastuse moona. Natuke leidsin ka kui hea päev oli. Üldiselt olid saagiks kopikad, nööbid jm rämps. Aga 250 eurise masinaga paremat ei saagi.
Huvitav?11. oktoober 2016, 15:53
Kui kirjeldada, millega see Kamerad tegelikult tegeleb, siis selline kommentaar ei ilmu?
Miks?
loll jutt!11. oktoober 2016, 15:47
kõik nad loodavad sellega teenida .
S.11. oktoober 2016, 18:07
Sellise komentaari saab kirjutada ainult inimene, kes sellest midagi ei tea... 99% saagist on pudelikorgid ja hõbepaberid, traadijupid jmt. Kui leiab midagi muud, siis see on suur rõõm, isegi, kui see asi midagi väärt ei ole, aga ikkagi leid maapõuest. Siin ei ole teenimisega midagi pistmist.
Loll jutt11. oktoober 2016, 18:31
Olen ka tuhlaja ja teen seda vaid raha nimel.raha on see mis sunnib kõledas märjas ja külmas selle asjaga tegelema mitte mingi histori.
hahahaa11. oktoober 2016, 15:13
AJALOOHUVI!!!! naerukoht!
11. oktoober 2016, 14:47
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
samuti venelane11. oktoober 2016, 18:42
Mind vähemasti isiklikult imestab Teie kitsuke silmaring, sest siinne maa-ala on olnud tegelikult märksa kauem Venemaa (Vene impeerium ja Nõukogude Liit kokku) kui seda üldse on kunagi olnud Eesti Vabariik. Kujutage ette, et on ka selliseid nn venelasi, kes on siia asunud elama enne seda aega, kui Eesti Vabariik esimest korda nii-öelda lahti tehti. Nende jaoks ongi see nende kodumaa ja see mida tuhnides otsitakse nende esivanemate materiaalne kultuur ja ilmselt Teie endi esivanemate oma samuti, mis sest, et see Teile eriti ei meeldi. Tuleb lihtsalt veidi laiemat pilti näha, muud ei midagi.
imestab silmaring11. oktoober 2016, 19:25
Olulisem on siiski, et pole tarvis eriti head kujutlusvõimet, et aru saada, et enamus siin elavatest venelastest on okupandid ja nende järeltulijad. Nad tulid siia T-34 seljas tappes ja vägistades ning loodavad siiani Nõukogude Liidu taastamise peale. Mitte, et ma oleksin sama meelt selle " tuhnigu venemaal" kommentaariga. 1939 aastal oli Eesti Vabariigis venelasi vaid vaevalt 3 protsendi jagu.
Protsendiga seos11. oktoober 2016, 20:07
Ma kaldun arvama, et see 3 protsenti tuli kokku alles peale seda, kui bolševikud olid oma tapatalgud juba teinud ja valged välismaale pagenud, need kes ei põgenenud lasti meie ülikooli linnas näiteks 1919. aastal lihtsalt (külmavereliselt) maha koos ülejäänud nii-öelda soovimatu ühiskonnakihiga, sest kommunistidele ei meeldinud ju vana korra pooldajad ja venelasi kuulus samuti ohvrite hulka.
Laiem silmaring maiäss!11. oktoober 2016, 20:36
Laiemat silmaringi tegid teile sakslased 1941 aastal. Ainult niimoodi saab teie silmaringi laiendada- jõuga. Igal pool, kus oma täitanud tagumiku maha toetate, on kohe teil kodumaa.
1944- 194512. oktoober 2016, 01:09
Venelased tegid sakslastele nii haiget, et neil polnud võimalik enam oma taguotsa oma kodumaal üldse maha panna. Polnud enam kohtagi kuhu panna ;)
Siiamaani põevad ja oma aarialaste maa vangimajas käibvad arglikult mööda seinaääri, sest sealgi kamandavad slaavlased.
Sakslased häbenevad ja pobisevad omaette "holokaust... holokaust...."