Foto: quora.com
Keha
23. august 2016, 14:09

SELGITUS KUI VIIESELE: vaktsineerimine rõugete vastu

"Mis täpselt on need märklauakujulised sälgud, mis mõlemal mu vanematest on õla peal? Kas toona olid süstid kõvasti tugevamad?" uurib Redditi rubriigis "Selgita, nagu oleksin viieaastane" P0oker.

"See on rõugetevastase vaktsineerimise arm," vastab Bettinafairchild. "Mina saan asjast aru nii, et sulle süstitakse sinna märklauakujulisse mustrisse elav viirus. Moodustub kärn, mis lõpuks kukub ära, jättes armi. Ma ei tea, kas see on ainus viis rõugete vastu vaktsineerimiseks, aga see oli esimene leiutatud vaktsiin ja meetod oli algselt üsna toores."

Ta lisab, et USAs oli viimane rõugetesse haigestumise juhtum aastal 1949 ja maailmas viimane 1977. aastal Aafrikas. Sellest ajast alates pole rõugeid esinenud, välja arvatud juhtudel, kus laboritöötajad on saanud ettevaatamatusest nakkuse. Kommenteerijale teadaolevalt oli USAs rõugete vastu vaktsineerimine kohustuslik 1968. aastani.  

Tiiu Aug kirjutab kliinik.ee's, et viimane inimrõugetesse haigestumise juhtum on teada 1977. aastast Somaaliast. 1980. aastal tunnistas Maailma Terviseorganisatsioon rõuged likvideerituks. Eestis pole pärast 1937. aastat rõugeid diagnoositud. Vaktsineerimine lõpetati 1980. aastal. 

Kui keegi tahab enda söögiisu tänaseks ära ajada, siis võib ta guugeldada "rõuged" või "smallpox". Jõle.