Reinhard HeydrichFoto: Deutsches Bundesarchiv/Wikimedia/Vikipeedia
Maailm
3. august 2016, 12:37

Tšehhid otsivad natsipealiku tapjate jäänuseid massihauast, kuhu on maetud 8000 inimest (38)

Natsi-Saksamaa julgeolekupealiku Reinhard Heydrichi tapmine Tšehhoslovakkia vastupanuliikujate poolt 1942. aastal oli Teise maailmasõja väljapaistvaimaid kangelastegusid, mille paljud üksikasjad on siiani jäänud saladuseloori varju. Pole ka täpselt teada, kuhu on vastupanuliikujad maetud. Samas valmistub Tšehhi ekshumeerima massihauda, kuhu on maetud ligikaudu 8000 inimest, nende seas vastupanuliikujaid, kättemaksuaktsioonide ohvreid ja 1950. aastate poliitvangide lapsi.

Ameeriklased on vändanud Heydrichi tapmisest trilleri "Anthropoid“, mis esilinastub USAs 12. augustil. Heydrichi tapsid Prahas Tšehhi vastupanuliikujad Jozef Gabcik ja Jan Kubiš, kelle britid olid luurajatena välja koolitanud ning Tšehhisse saatnud.

SS Obergruppenführer Reinhard Heydrich, Saksamaa julgeoleku ning Böömi- ja Määrimaa Riigiprotektoraadi juht, oli juutide holokausti korraldamise võtmeisik. Tšehhid maksid tema tapmise eest ränka hinda – natsid tegid maatasa Lidice ja Lezaky küla, nende elanikud lasti maha või saadeti kontsentratsioonilaagritesse.

27. mail 1942 sõitis Heydrich Berliini Hitleriga kohtuma, kui vastupanuliikumine korraldas talle Praha eeslinnas varitsuse. Gabcik sihtis teda automaatrelvast, kuid see ei tulistanud. Heydrich käskis autojuhil peatuda, et asuda kahe ründajaga võitlusse, mille peale Kubiš heitis auto taha pommiks kohandatud tankimiini. Nii Heydrich kui ka Kubiš said plahvatuses haavata. Teistel ründajatel õnnestus põgeneda, Gabcik võttis endalt elu.

Heydrich langes koomasse ja ta suri 4. juuni.

Kaua aega ei teatud, kuhu Kubiš ja Gabcik maeti. Tõde hakkas päevavalgele tulema alles viimasel kümnendil, kirjutas BBC.

Uurijad on kindlaks teinud, et Praha põhjaosas asuval Dablice kalmistul on Teise maailmasõja aegsed massihauad. Endiste poliitvangide organisatsiooni liige Jiri Linek arvab, et ka mõlemad luurajad on maetud sinna. Ajaloolased ja uurijad arvavad, et sellesse massihauda on maetud ka nende viis kaasluurajat, kes samuti langevarjudega alla heideti, kümned inimesed, kes neid varjasid, ning sajad tapetud, kes Heydrichi surma eest hukati. Linek ütles, et kuni kommunistliku korra alguseni 1948. aastal teadis rahvas sõjakangelaste haudu hästi, kuid korra muutudes võimud enam kangelastest ei hoolinud, sest nad oli läkitanud kapitalistlik Inglismaa.

Praegu taotlevad uurijad Tšehhi võimudelt luba ja vahendeid Dablicesse maetute ümbermatmiseks. Massihauda peaks olema maetud üle 8000 inimese, kelle seas on ka vastupanuliikujad, kelle Gestapo 1945. aastal maha laskis, ning poliitiliste vangide lapsed, kes tulid vanglas ilmale juba kommunistide ajal 1950. aastatel.

"Me peame neid kohtlema paremini kui heidikuid. Need inimesed visati hauda nagu inimrämps,“ kommenteeris Euroopa mälu ja südametunnistuse platvormi tegevdirektor Neela Winkelmann, kelle sõnul ei saa vältida seda, et koos haudadega tuleb avada ka palju valusaid teemasid.