Pokemon Go mängijad Vabadusristi taustal.Foto: Arno Saar
Maailm
25. juuli 2016, 10:38

Eestlane pokemonidest: see on ajuhalvatus (35)

Juulis täienes meie fauna ca 151 joonistatud asuniku võrra. Aleksei Turovskilt me pokemonide kohta veel küsima ei hakka, kuid eestlaste üldist suhtumist värviliste mängutegelaste püüdmisesse uue nutirakendusega tahtsime teada küll.

Euroopa Parlamendi liige Indrek Tarand arutleb oma Facebooki postituses Pokemonide püüdmise eetilisuse üle. "Iseenesest poleks ju paha, kui noorukid ja lapsemeelesed täiskasvanud peaksid näiteks Tammsaare haua üles leidma, et vägevat pokemoni saada, või külastama Kuperjanovi kalmu, et veel vingem pokemon saada, aga kas matusetalituse ajal seda tegelast kalmistul jahtida on ok ja "uus reaalsus" või anname "vanale maailmakorrale", mis keskendub lahkunu mälestamisele, ka miski eluõiguse?" kirjutab ta, viidates USAs toimunud intsidentidele, kus pokemonijahtijad on seganud kalmistutel toimunud mälestusüritusi.

Facebookis on hetkel olemas kümmekond põhilist Eesti sugemetega Pokemon GO kommuuni ja fännilehte, millest nelja suurima liikmeskond moodustab lõviosa kõigist Maarjamaa pokemonisõpradest. Kõige suurem kohalik sotsiaalvõrgustiku leht kannab nime Pokemon GO Estonia ja seda jälgib 3957 inimest. Viimase viie päevaga on lehele lisandunud ca 1900 inimest.

Pokemone on mainitud põgusalt ka erinevates Facebooki kommuunides, mis kajastavad tänavapildis silma jäänud eripärasi. Kommuuni Märgatud Saaremaal postitati aga selline tekst: "Mul pole siiani olnud selle mänguga mingeid eelarvamusi, aga eile kui nägin kuidas üks poiss jalutas oma pokemoni otsimise hoos otse autoteele, tõstmata pilkugi telefonilt, siis tundus see päris hirmutav. Oli hea, et mulle vastu sõitnud autojuht oli just ületanud "lamava politsei" ja hoo maha võtnud, sest vastasel korral oleks võinud suur õnnetus juhtuda," kirjeldab postituse autor olukorda.

Ta lisab: "Sellel poisil oli selline ilme, nagu ta poleks üldse liikluses, astus teele, peaaegu keskteljeni, võttis oma nähtamatu kujundi õhust, keeras ringi ja läks tagasi. Sõber seisis kõnniteel ja noomis väiksemat, aga poiss lihtsalt kehitas õlgu, aru saamata, kui napilt tal läks."

Buduaari foorumis on suhtumine pokemonide püüdmisesse pigem negatiivne. Postitused foorumis leiavad, et tegemist on uudse ja rumala mänguga, mis võib kaasa tuua õnnetusi. “Paras ajuhalvatus tõesti. Milleks täiskasvanud inimestele mingi pokemoni mäng, või mis iganes see ka pole. Pokemonid jäägu lastele multikateks," avadab oma arvamust üks Buduaari liige.

Eestikeelseid Pokemon GO arvustusi on populaarses videokeskkonnas Youtube juba üksjagu. Läbiv temaatika on pigem selle mängu tutvustamine ja fännidele lõbusa videomaterjali pakkumine. Emotsioonid virtuaaltegelaste püüdmise suunal on pigem positiivsed. Kuulsamatest kohalikest Youtube'i sensatsioonidest on oma kanalis pokemonidega möllanud Martti Hallik.

Otsides eestikeelsete blogide hulgast pokemone, võib näha, et riburadapidi hakkavad paljud blogijad neid oma postitustes ka mainima, ehkki mingisugust buumi pokemonide teemal blogimaastikul küll veel näha pole.

Blogi, mis kannab nimetust "Lilleriini lood" võtab pokemonide suunal positiivse seisukoha. "Ajab lapsed õue liikuma, viis kilomeetrit päevas ja pööravad vaatamisväärsustele tähelepanu. Muidu on nagu üks Pariisis elav eestlane ütles, et miks ta peaks vaatamisväärsusi vaatamas käima, et ega ta turist pole, ta elab siin," kirjutab autor blogis.

Uuringud on näidanud, et kõige populaarsem on pokemonide mäng vanusegrupis 25-30. Tekib küsimus, et millal jõuab üks täiskasvanud inimene seda niivõrd populaarset mängu üldse mängida? Andreas on 24-aastane ja käib täiskohaga tööl. Ta kasvas üles 90ndatel ja pokemoni mängu väljatulek tekitas talle kohese nostalgialaksu.

"Kogemus on meeldiv, selles mängus ei ole midagi häirivat ega rasket. Tekitab tahtmist õue minna ja ringi liikuda," kirjeldab ta oma kogemust Pokemon GO'ga. Kui küsida, et millal üks tööinimene jõuab reaalsuses pokemone jahtida, vastab ta, et mängib päevas kõigest tunnikese. "Tavaliselt kuskile jalutades panen mängu käima. Aeg jaotub päeva peale laiali - hommikul tööle minnes, päeval koju tulles, õhtul poodi või kuskile mujale sihtkohta jalutades."

Pokemone kasutavad juba ka ärid, et luua kliendiga teatud lähedussuhe. Kommuuni "Märgatud Tallinnas" postitati pilt sellest, kuidas pokemon aitab Mustamäel pannkooke müüa. Tahvlil on kiri: "Puhka jahtimisest. Võta üks pannkook."