Enor Niinemägi näitlejana laval.Foto: Kristiina Viin
Maailm
6. mai 2016, 12:58

Tudengiteatri hobilavastaja-näitleja-multimees: äge on ju töötada pea, käte ja südamega! (1)

Tartu Üliõpilasteatril (TÜT) läheb sel pühapäeval esietenduva kevadlavastuse "Ümberringi võimalik on Jumal" eel ja ajal väga hästi. Tudengiteatril on muuhulgas olemas oma teine lavastaja, lavakujundaja, lavameister, valgustaja, helimees, inspitsient, rekvisiitor, reklaamijuht, stuudiotöö juhendaja ja kõik muud vajalikud ametimehed. Tõsi küll, kõik need ametimehed on valdavalt koondunud ühte isikusse – see on aastaid tagasi teatrihobi pisikuga nakatunud Enor Niinemägi (34).

Kui mõne inimese kohta kasutatakse väljendit "eluaegne üliõpilane", siis Enor on vist eluaegne üliõpilasteatritegelane. Kalev Kudu juhitavasse TÜT-i sattus ta enam kui kümme ja pool aastat tagasi – ja jäi. Toona filosoofiat õppinud mees oli juba varem võtnud kõrvalerialaks teatriteaduse ja pidi muuhulgas läbima lavalise väljenduse oskuse kursuse. Kohti oli kursusel aga vähe ja nii otsustas Enor ainepunktide omandamiseks minna TÜT-i sisseastumiskatsetele.

Teatriteadust õppides oli tudengil tekkinud mitmeid teatrialaseid ideid ja selgus, et TÜT-is on võimalik neid rakendada. "Ma leidsin, et seal on väga tore seltskond," meenutab ta 2005. aasta sügist. "Seal olid Vallo Toomla, Martin Liira ja Kertu Moppel, kes kõik – Martin Liira küll enam mitte – tegelevad praegu teatri ja filmindusega. Et siis läksin ja jäin. Hakkasin kohe tegema sealsete näitlejatega üht väikest dadaistlikku kava ja otsustasin TÜT-i pikemaks jääda."

Sellest 2006. aasta kevadel etendunud trupitööst, mille põhiosa jäi Enori kanda, saigi sisuliselt tema esimene oma lavastus TÜT-is. Täispikkasid lavastusi on mees tänaseks lavadele toonud kolm – ning pühapäeval Sõbra Majas esietenduv "Ümberringi võimalik on Jumal" on neljas. Lisaks neli-viis ühekordset välietendust või projekti.   

Väikeses harrastusteatris tuleb lavastajal endal teha ära sisuliselt kogu töö alates lavastuse käsikirja koostamisest ning lõpetades lavale savipottide hankimisega. Rääkimata näiteks lava ehitamisest, millega Enor Niinemägi viimasel ajal on tegelenud. Renoveerimistöödega leiba teeniv mees harrastusteatrihobist mõistagi tulu ei saa, pigem vastupidi: teater neelab oma erinevate tegemistega aega, mida saaks muidu kasutada tasustatava töö tegemiseks. Miks ta seda kõike teeb?

"Mõtlesin mingi hetk, et äge on ju töötada pea, käte ja südamega ja TÜT on üks asi, mis seda võimaldab," märgib harrastuslavastaja. "Mitte raha pärast. Mingisugune hobi võiks ju inimesel olla, kus ta saab ennast täiesti maha laadida. Eks ta üpris palju nõuab sellist distsipliini ja ka kannatust, aga samas tulemust näha on tore. Ja üldiselt Tartu Üliõpilasteatril on alati nii äge trupp, et nendega on hea koos töötada. Olen viimastel aastatel teinud nendega stuudiot ja proovinud neile anda ABC-d teatriasjadest. Mitmed tahavad edasi minna lavakasse ja siis on ju hea, kui enne üht-teist käsitööoskustest selgeks saavad."

Ülehomme õhtul näeb Tartus lavavalgust Enor Niinemäe neljas täispikk lavastus TÜT-is: "Ümberringi võimalik on Jumal". Lavastaja sõnul on tegu eksistentsiaalse draama või "eshatoloogilise müsteeriumiga". Too viimane võõrsõna viitab teoloogias õpetusele viimsestpäevast.

"Tegeleb aja, surma ja jumala teemadega ja näeb seda üpris maailmalõpulikus võtmes," kirjeldab Enor lavastust. "Peategelane istub kõigepealt kodus ja tal on selline hirm või äng. Tal tekib sisemonoloog, kus ta küsib enda käest väga ebameeldivaid küsimusi: mis on aeg ja mis on tema elu eesmärk. See kõik on väga ebamugav ning ta otsustab siis hoopis käega lüüa ja minna ilma hirmuta võõraid hukkamisi vaatama. Selle käigus ta kaotab ootamatult oma pea, sest rahvahulk lintšib ta. Ta satub vahelollu elu ja surma maailma vahel, kus jätkub tema tee nii-öelda jumala otsimisega."

"Lõpuks ta siiski saab aru, milles on see vastuolu, mis takistab teda rahu saavutamast, aga seda pagana asja ma ei kavatse ette ära öelda, mis see lõplik lahendus on," resümeerib hobilavastaja.

TÜT-i poeemdraamat "Ümberringi võimalik on Jumal" etendatakse maikuu jooksul nädalavahetuseti Tartus Sõbra Majas.