Marja UntFoto: Aldo Luud
Maailm
4. mai 2016, 17:39

ÕHTULEHE VIDEO | Tartus sai avapaugu kirjandussõprade festival

Täna peeti Tartu ülikooli raamatukogu konverentsisaalis kirjandusfestivali Prima Vista avatseremoonia. 13. rahvusvaheline kirjandusfestival Prima Vista toob korraldajate teatel tänasest kuni laupäevani Emajõelinna (ja ka Haapsallu) "müstikat ning salapära", kandes alapealkirja “Müstifiktsioon”.

Festivali programmijuht Marja Unt palub seostest hoolimata tänavust teemat mitte segi ajada sõnaga “müstifikatsioon”. Unt selgitab teemavalikut vajadusega tõsta esile korraga kahte asjaolu: “Ühelt poolt seda, et kirjandus, eriti aga fiktsioon ehk väljamõeldis võib kätkeda endas õige palju ebatavalist, salapärast või mõnikord ka hoomamatut, teiselt poolt aga ka seda, et Prima Vista toimub kolmeteistkümnendat korda, niisiis pole sugugi välistatud, et võib juhtuda üht-teist imelikku.”

Nagu Prima Vistale tavaks, pole seegi kord teemale allutatud kogu programm ning sellega ei haaku ilmtingimata kõik festivali külalised ja esinejad, kuid üldtooni ja eelhäälestuse loomises mängib teema kindlasti rolli ja nii mõndagi salapärast võib tänavu igal juhul oodata. Näiteks hoiavad Prima Vista korraldajad festivali selleaastase patrooni nime kiivalt saladuses ja paluvad temale viidata lihtsalt kui Prima Vista patroonile.

“Luues ilukirjandust, loome me mõistatust, isegi kui eesmärgiks on läbipaistev tekst,” nendib patroon. “Hämarad, nurgataguseid pidi hiilinud sõnad ei taha enam vanaviisi ja teie, teie ei saa enam vanaviisi. Nii nagu maagias, seisavad ka kirjanduse alguses alati Tahe ja Ettekujutus ehk parafraseerides Paracelsust, kes ütles, et “taevas on põld, kuhu inimese ettekujutus heidab seemneid”, võib öelda, et ka kirjandus on põld, kuhu inimese ettekujutus heidab pidevalt oma ettearvamatuid ja müstilisi seemneid.”

Festivali programmiga saab tutvuda siin

Vaata siit videot 13. Prima Vista kirjandusfestivali avatseremoonialt ja videointervjuud Marja Undiga.

Video: Aldo Luud