KÄISID PUTINI JUTUL: Soome ekspresident Martti Ahtisaari (77, vasakul) ja endine ÜRO peasekretär Kofi Annan (77).Foto:
Maailm
2. mai 2015, 08:00

Putin kohtus Ahtisaariga (24)

Venemaa presidendi Vladimir Putini jutul käisid kolmapäeva õhtul endiste tipp-poliitikute rühma The Elders kuus liiget.

Moskva lähedal Novo-Ogarjovos asuvas Venemaa presidendi residentsis toimunud kohtumisel osalesid Soome endine president Martti Ahtisaari, USA endine president Jimmy Carter, Alžeeria endine välisminister ja ÜRO endine eriesindaja Süürias Lakhdar Brahimi, Norra endine peaminister Gro Harlem Brundlandt, Mehhiko endine president Ernesto Zedillo ja ÜRO endine peasekretär Kofi Annan.

Rühma The Elders asutas 2007. aastal Lõuna-Aafrika vabariigi ekspresident Nelson Mandela, kes lahkus siit ilmast 2013. aasta 5. detsembril. Praegu kuulub sellesse 12 endist poliitikut ja seda juhib Kofi Annan.

The Elders pidas pärast kohtumist meediale tehtud avalduses toimunud arutelu avameelseks ja konstruktiivseks. Martti Ahtisaari ütles Soome meediale, et nii The Elders kui ka Vladimir Putin rõhutasid Minskis 12. veebruaril sõlmitud kokkulepete täitmise olulisust.

Ahtisaari võrdles praegust olukorda Ida-Ukrainas olukorraga Acehis Indoneesias. Seal kestis mässajate ja valitsusvägede relvakonflikt 30 aastat. Lõpuks nõustus valitsus andma Acehile autonoomia ning Marti Ahtisaari isiklikul vahendusel jõuti Helsingis rahuleppeni 2005. augustis. Soome ekspresident on seda meelt, et ka Ida-Ukrainale tuleb anda teatud autonoomia.