Foto: STRINGER/RUSSIA
Seisukoht
1. märts 2015, 22:04

Seisukoht | Metsik Venemaa

Venemaa opositsioonipoliitiku Boriss Nemtsovi mõrv otse Kremli kõrval on muidugi šokeeriv, kuid teisalt jätkab selle riigi poliitilisi traditsioone. Konkurente on seal füüsiliselt kõrvaldatud läbi aegade tsaaridest alates. Stalini ajal oli selleks gigantsed mõõtmed saavutanud GULAGi süsteem, vahepeal Brežnevi ajal pandi poliitvange trellide taha, mõni rahvusvaheliselt silmapaistvam ja tülikam saadeti karistuseks maalt välja vabasse maailma.

Pärast NSV Liidu lagunemist tulid jälle poliitikute ja ühiskonnas oluliste tegelaste mõrvad, meil tuntumatest Galina Starovoitova ja Anna Politkovskaja.

Nemtsovi puhul on juba mitmelt poolt jõutud paralleele tõmmata NSV Liidus Stalini silmis liigpopulaarseks tõusnud Sergei Kirovi tapmisega 1934. aastal.

Venemaal on võimalikud eri arengud. Kui ajalugu korduks, peaks Venemaal nüüdki järgnema suurem repressioonidelaine. Võimalik, et seda polegi vaja, igaühele on tema elu armas, ning opositsioon saab reljeefsest vihjest aru. Elab süsteemiga kohanedes oma elu või kolib võimaluse korral läände.

On ka mingi võimalus, et olukord hakkab kontrolli alt väljudes omasoodu arenema, aga on ka võimalik, et ei juhtu üldse mitte midagi.

Mõrva täideviijad tuuakse küll kohtu ette, kuid see on ka kõik.