Foto: SXC
Arvamus
24. mai 2013, 12:53

Elektripirni vandenõu ehk elu on koledam kui kõik vandenõud kokku (9)

Meid ümbritsevad vandenõuteooriad, millest üks on hullem kui teine ning enamik tavakodanike muigab üleolevalt kuuldes jutte massoonidest, lennukitelt pihustavatest keemiapilvedest ning rahvusvahelise kapitalismi katsetest meid kõiki orjastada.

Kuigi suur osa nendest teooriatest kuuluvad õnneks siiski ulmevaldkonda, on halb uudis see, et tegelik elu on kohati veel koledam, kui vandenõuteoreetikud ka oma kõige hullemas unenäos võiksid ette kujutada.

23. detsember 1924. Samal ajal kui kogu kristlik maailm peab jõuluõhtut, kogunesid Šveitsis toona maailma juhtivad elektripirnide tootjad ning lõid kartelli Phoebus, mille eesmärk oli hakata ülemaailma tootma elektripirne, mille tööiga ei ületaks 1000 töötundi.

Kui Thomas Alva Edison elektripirni leiutas, oli tema elektripirni tööiga juba siis 1500 tundi ning vaid mõned aastad hiljem ulatus elektripirnide tööiga üle 2500 tunni. Kuna aga kauakestvad elektripirnid ohustasid hõõglampide tootjate tulusid, siis loodigi kartell Phoebus, mis sisuliselt tegutseb erinevate nimede alla edasi siiamaani.

23. detsembri 1924. andiski Phoebus avapaugu tegevusele, mida tänapäeval nimetatakse planeeritud aegumiseks. Planeeritud aegumisest räägibki film "Elektripirni vandenõu", mis näitab, kuidas sajad tuhanded insenerid ülemaailma töötavad firmades selle nimel, et tooteid ei kestaks kaua ning annab vastuse küsimusele, miks printerid lõpetavad töö peale 1000 lehekülje printimist ning miks nailonsukad enam ei kesta.

Kuid pikemalt loe juba Rahablogist!