Katõni ohvrite massihaudFoto: Vikipeedia
Maailm
21. november 2011, 09:43

Venemaa võib Katõni massimõrva ohvrid rehabiliteerida (1)

Venemaa võib Katõni ohvrid ametlikult rehabiliteerida, kui Vene seadusandlusse viiakse sisse muudatused, mis võimaldavad Katõni juhtumi kohta algatada uut uurimist.

Vene õiguseksperdid on Vene võimude korraldusel läbi töötanud seadusmuudatuse, mis on seotud repressiooniohvrite rehabiliteerimisega, kirjutab Interfax. „Poliitiline otsus on vastu võetud. Asi seisab juristide taga," ütles Interfaxile olukorraga kursis olev allikas.

Viimase sõnul ei võimalda vene seadused praegusel kujul Katõni juhtumi läbivaatamist ja uue kriminaalasja algatamist.

Samas ei välistanud Interfaxi allikas aga neid rehabiliteerimise variante, mis välistavad vajaduse algatada uut uurimist.

Venemaal Smolenski oblastis hukati 1940. aastal NSV Liidu poliitilise juhtkonna ja NKVD korraldusel 21 857 vangi langenud Poola kodakondsusega poolakat, ukrainlast, valgevenelast ja juuti. Hukatute arvust olid ligi 15 000 Poola ohvitserid.

4143 ohvitseri surnukeha leiti Katõni piirkonnast, teiste teadmata kadunute matmiskohtadest andmed puuduvad.

Pärast seda, kui nõukogude väed olid Poola Saksamaalt hõivanud, moodustati NSV Liidus nn Burdenko komisjon, kes pidi siis uurima ja tuvastama Katõni metsas Poola sõjavangidest ohvitseride mahalaskmist Saksa fašistlike vallutajate poolt.