Natsikurjategija Alfred Rosenbergi stend Eesti ajaloomuuseumisFoto: Mati Hiis
Eesti uudised
27. september 2011, 21:15

Miks me ikkagi tõmbleme Rosenbergi pärast? (27)

Miks me ikkagi tõmbleme natsikurjategija Alfred Rosenbergi pärast, kellel Eesti oleviku ju tuleviku seisukohalt ei ole tähtsust. Või hoopis pannakse meid tõmblema? Eesti ajaloomuuseumis Rosenbergi stendi ülespaneku ja selle eemaldamise taustal püüdsid nendele küsimustele vastuseid leida ajaloolased Erkki Bahovski, Marika Valk, Marko Mihkelson ja David Vseviov ETV saates „Vabariigi kodanikud".

Kultuuriministeeriumi poolt ei tulnud mingit käsku, et kõrvaldada Alfred Rosenberg Eesti ajaloost, kommenteeris saates juhtumit kultuuriminister Rein Lang. Küsimus oli tema sõnul tervikus. Muuseum eemaldas kultuuriministeeriumi soovitusel stendi ajutiselt, kuni lepitakse kokku juudi kogukonnaga. Kas Rosenbergi stend uuesti muuseumis tagasi pannakse, seda Lang oma sõnul ei otsusta.

Varem on Lang öelnud, et teadus ei saa viia selleni, et teatud rahvus end solvatuna tunneks.

Kunstiajaloolane Marika Valk ütles, et lähiajaloo suhtes ei saa me olla emotsioonideta seoses vanematega. Marko Mihkelsoni sõnul tekitab emotsioone see, et meilt võeti vägivaldselt oma lugu ja sunniti peale võõras. Meil puudub kindlustunne oma loo suhtes, arvas Mihkelson: „Meil läheb tõenäoliselt vähe rohkem aega, et teatud probleemidest üle saada."

Leiti ka, et õieti pannakse meid tõmblema. David Vseviov märkis, et juudi kogukond juhtis stendile vaid tähelepanu, stendi mahavõtmisest ei olnud juttu. Ta tunnistas, et teda on pandud situatsiooni, kus ta peab kaitsma Rosenbergi. Vseviov nentis, et küsimus on valikutes ja tema oleks esitanud Rosenbergi stendi siis, kui "tuleb järgmine kord".

Valk leidis, et soovitus kõrvaldada Rosenbergi stend näitab, et on olemas „mingi üks tõde". Tema sõnul oleks pidanud eelnema arutelu. Samas leidis Valk, et ajalooga seoses on meil emotsioonid, turisti jaoks kujutas see stend lihtsalt infot. Ajaloomuuseum on aga suunatud Eesti elanikele.

Erkki Bahovski on seostanud stendi mahavõtmist teega vaikivasse ajastusse. Muuseumi eesmärgiks peaks olema, et eesti avalikkus teadvustaks holokausti õudusi. "Kas Rosenbergi eemaldamine aitab seda kuidagi teha?" küsis Bahovski.

Marko Mihkelsoni sõnul tehti viga stendi ülespanekuga ning ka selle mahavõtmine ei jätnud „head mekki".