VENEMAA HIRM: Tšetšeenia islamiliider Doku Umarov võttis esmaspäeva õhtul avalikustatud videoläkituses endale vastutuse 24. jaanuaril Moskvas Domodedovo lennujaamas korraldatud pommiplahvatuse eest. Kolm päeva varem oli ta teises videoläkituses lubanud Venemaale vere ja pisarate aastat. Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
9. veebruar 2011, 07:04

Tšetšeenia sissiliider lubab Venemaale verd ja pisaraid (23)

Moskva suurimas, Domodedevo lennujaamas 24. jaanuaril korraldatud enesetapuplahvatuses sai surma 36 ja vigastada ligi 200 inimest. Vene uurijad peavad pommiõhkijaks 20aastast Inguššiast pärit meest. Vastutuse selle terroriteo organiseerimise eest võttis taas Tšetšeenia islamistide ninamees Doku Umarov.

16 minutit kestev video Kaukaasia emiraadi emiiri Doku Umarovi (46) avaldusega riputati võrguleheküljele www.Kavkazcenter.com esmaspäeva, 7. veebruari hilisõhtul ehk kaks nädalat pärast verist terrorirünnakut Domodedovo lennujaamas.

Ähvardas Venemaad

"Tänane operatsioon Moskvas viidi läbi minu käsul. Need erioperatsioonid jätkuvad, et näidata Vladimir Putini režiimile – me võime neid rünnakuid korraldada kõikjal ja just siis, kui tahame," ütles Doku Umarov rahuliku ja vaikse häälega. Et Umarov kasutab ajamäärsõna "täna", siis järelikult salvestati tema avaldus videolindile juba 24. jaanuaril.

Väärib tähelepanu, et samal võrguleheküljel avalikustati 4. veebruaril veel üks Doku Umarovi videoläkitus. Selles ta Domodedovo terroriaktile otsesõnu ei viidanud, kuid lubas Venemaale vere ja pisarate aastat. Ta rõhutas, et terrorirünnakud on mõeldud äratusena tavalistele venemaalastele, kes peaksid riigijuhtidelt nõudma vägede Põhja-Kaukaasiast äratoomist. Veel ütles Umarov, et terrorirünnakud on vastus Venemaa peaministri Vladimir Putini ja tema koerakarja põhjustatud seadusetusele Põhja-Kaukaasias.

Doku Umarov võttis teatavasti vastutuse ka möödunud aasta 29. märtsil Moskva metroos korraldatud kahe plahvatuse eest. Nendes hukkus 40 inimest. Tookord esines Umarov videoläkitusega juba kaks päeva pärast rünnakut.

Veel varem oli Umarov võtnud vastutuse 2009. aasta 27. novembri pommirünnaku eest Moskva–Peterburi kiirrongile Nevski Ekspress. Toona oli ohvreid 27.

Lääneriikide ajakirjandus nimetab Kaukaasia emiraadi juhti Doku Umarovit Venemaa Osama bin Ladeniks. 13. aprillil 47aastaseks saav Doku Umarov õppis ehitusinseneriks. Võitles aktiivselt mõlemas Venemaa-Tšetšeenia sõjas Vene üksuste vastu ja sai mitu korda raskelt haavata. Pärast esimest sõda, Aslan Mashadovi presidendiks oleku ajal, juhtis ta Tšetšeenia julgeolekunõukogu.

Doku Umarovist sai Tšetšeeni iseseisvuslaste juht 2006. aasta juunis pärast seda, kui Vene väed olid tapnud tema eelkäija Abdul-Halim Saidullajevi. Umarov esines otsekohe ähvardusega laiendada rünnakuid paljudesse Venemaa piirkondadesse.

Miljon dollarit preemiaks

Vene Föderaalne Julgeolekuteenistus (FSB) on lubanud maksta Doku Umarovi tabamise eest preemiaks miljon dollarit. Eriteenistused on vähemalt seitse korda raporteerinud tema hävitamisest, kuid alati on nad olnud sunnitud teate hiljem ekslikuks kuulutama.

Mullu juunis kuulutasid ka USA võimud Doku Umarovi ametlikult terroristiks ja lubasid teha kõik endast oleneva tema võrgustiku hävitamiseks. "Umarovi kuriteod illustreerivad ülihästi seda ohtu, mida tänapäeval kujutavad endast äärmuslus ja terrorism kogu maailmas," kommenteeris võimude seisukohta USA välisministeeriumi esindaja.