Tartu rahulepingFoto: Marianne Loorents
Eesti
2. veebruar 2024, 10:30

Täna möödub 104 aastat Tartu rahu sõlmimisest. Taasavaldame algselt 02.02.2010 ilmunud loo sellest, kuidas eestlased ja venelased nii kaugele üldse jõudsid.

ÕL ARHIIV | 10 seika, kuidas sündis Tartu rahu

Tartu rahu sõlmiti 2. veebruaril 1920. Kuidas aga eestlased ja venelased nii kaugele üldse jõudsid? Mida tuli selleks teha ja läbi elada? Väärt ülevaate annab oma raamatus „Mälestused. Vaikiv ajastu Eestis“ William Tomingas – rahudelegatsiooni sekretär ja pealäbirääkija Jaan Poska parem käsi. Detailidest räägib ka ajaloolane Ago Pajur ning paljastuvad rahvusarhiivis tallel olevad salajased dokumendid.

Tartu rahukonverentsi üks ettevalmistajatest William Tomingas pani Emajõelinnas Vallikraavi tänaval Grand hotellis rahudelegatsiooni liikmetele kinni 10 tuba. Alates 1. detsembrist 1919. Seejärel vaatas ta üle konverentsiks määratud maja Aia tänaval (praegu Vanemuise 35), kus tsaariajal oli Tartu garnisoni staap.

Pärast pikki otsinguid leiti rahukonverentsile sobiv laud linnavalitsuse abiga Tartu laenu- ja hoiuühisuselt – see oli suur, ümmargune ja massiivne mustaks poleeritud tammepuust laud koos 24 sobiva tooliga. Laua, mis olnud raske kui kontsertklaver, tassis üles koguni kuus meest! Esimene koosolek ümber suure laua oli 5. detsembril.

Edasi lugemiseks: