Foto: PM
Film
27. juuni 2007, 20:30

Syrrealistid tulevad taas (1)

Homme, 28. juunil kl 19 astuvad Viinistu kunsti-muuseumis taas publiku ette draamateatri sürrealistid Andrus Kivirähu kirjutatud ja Hendrik Toompere juuniori lavastatud tükis.

Näidendi tegevus toimub kaasajal. Tegelased on eesti inimesed - kunstnikud, näitlejad, kirjanikud, ärimehed, poliitikud, kelnerid, kriitikud ja muud.

Sõjast tagasitulnud kaks meest algatavad liikumise, et muuta kogu olemasolevat kultuurilist ja ühiskondlikku mustrit. Lootustandev algus kisub aga päris pööraseks.

On kokkusaamisi ja lahkuminekuid, pettumusi ja säravat rõõmu. Isiklik elu ja avalik elu pööravad lootusetult sassi, millest sünnibki syrreaalne kude.

Ja kogu lugu hakkab meenutama midagi tuttavat, midagi ammuolnut, mida enam ei mäleta. Mida siis?

Näidend põhineb autentsete sürrealistide elulugudel: Dali, Breton, Duschamp, Tzara, Bunuel jt.

Enesele teadmata kujuneb meie kaasaegsete kangelaste elu äravahetamiseni sarnaseks juba olnud eludega. Aga kirg, soov ja lootus maailma paremini mõista ja seda paremaks muuta jääb.

See ehk ongi kõige olulisem ja syrreaalsem. 

Lavastuses astuvad üles Mait Malmsten, Tiit Sukk, Jan Uuspõld, Margus Prangel, Hendrik Toompere jr, Kaie Mihkelson, Merle Palmiste, Mari-Liis Lill ja Anti Reinthal, kes "Syrrealistide" rollide eest sai 2006. aasta meeskõrvalosa preemia.