PEREKONNAPILT: Kadrioru lossis tervitavad kuninganna Elizabeth II ja Edinburghi hertsogit Toomas Hendrik Ilves ja proua Evelin Ilves.Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
20. oktoober 2006, 00:00

Welcome! - Tema Majesteet Elizabeth II jõudis Tallinna

Veidi pärast keskpäeva Tallinna lennujaama saabunud kuninganna Elizabeth II ja prints Philip võeti riiklike auavaldustega vastu Kadrioru lossis.

Kuninganna ja printsi Tallinna saabumiseni on aega üle tunni ja Kadrioru lossi ees käivad viimased ettevalmistused. Pargis patrullib kümneid vormis politseinikke ning erariides turvamehi. Õhus patrullib kopter Robinson.

Kell 11.30 rullivad sõdurpoisid lahti punased vaibad ning panevad need peaaegu joonlaua järgi paika. Nööridega ümbritsetud turvaalasse saab vaid kutsete või pressikaardiga. Läbida tuleb metalliotsija, ette näidata koti sisu.

Tavalised pealtvaatajad näevad kroonitud pead mõnekümne meetri kauguselt.

«Olen sündinud 1915. aastal. Mäletan, kuidas Vabadussõja ajal Briti ohvitserid mulle šokolaadi kinkisid,» räägib Kadriorus elav Alfred Keerd. «Ja täna näevad minu vanad silmad elavat kuningannat! See on suur päev ning nii saab kogu maailm meist teada,» rõõmustab vanahärra. Tema kõrval seisev Milvi Luus lubab minna külalist tervitama ka täna Raekoja platsile.

Elizabeth II kannab elektrisinist kostüümi

Kell 12.15 hakkavad saabuma esimesed valitsusliikmed. Kultuuriminister Raivo Palmaru ütleb turvakontrollist mööda minnes naljatades, et tal pole relva hõlma all. Tulevad ka parlamendijuht Toomas Varek, riigikontrolör Mihkel Oviir, ministrid Mailis Reps, Aivar Sõerd ja Edgar Savisaar. Samuti admiral Tarmo Kõuts. Kümmekond minutit hiljem marsivad lossi ette auvahtkonna poisid. Samal ajal maandub Ülemistel British Airwaysi lennuk, mis Elizabeth II ja prints Philipi Tallinna toob. Kadrioru puude all on ootamas paarsada huvilist.

Kell 12.45 saabub peaminister Andrus Ansip. Turvamehed ja politseinikud tõmbavad ennast trimmi, sest kohe jõuab Kadriorgu kuninglik korteež. Lossi trepile astuvad tumedas ülikonnas president Toomas Hendrik Ilves ja roosakas kitsavõitu kostüümis proua Evelin Ilves.

Kell 12.57 vurab kuningliku lipuga Land Rover lossi ette. Sellest astub välja efektse elektrisinise mantli ja kübaraga Elizabeth II, mustades kinnastes käes sama värvi ridikül ning efektset peakatet kaunistamas punane roos. Mantli all on tal lilleline kleit. Prints Philipi rõivad on tagasihoidlikult tumedad.

Auvahtkond kamandatakse valvele, orkester mängib mõlema riigi hümni. Kuninganna ja president Toomas Hendrik Ilves tervitavad auvahtkonda. Elizabeth II naeratab soojalt ning vaatab igale sõdurpoisile sügavalt silma. Fotograafid võitlevad kitsukeses pressialas parema pildistamiskoha pärast.

Samal ajal uurib lossi ees seisev prints Philip midagi Evelin Ilveselt. Presidendiproua naeratab ja vastab kõrgele külalisele malbelt.

«Härra Nilsson tahtis kuninganna kübarat endale!»

Kohe tutvustab Ilves kuninglikule paarile valitsust, riigi- ja sõjaväejuhte. Vist peaaegu ainsana puudub eestlaste reast justiitsminister Rein Lang, kes on õigusteadlaste päeval Tartus.

Elizabeth II omakorda esitleb Briti valitsust eesotsas välisminister Margareth Beckettiga. Kohal on ka efektsete kübaratega õukonnadaamid.

Külalised kutsutakse lossi, kus vahetatakse kingitusi ja ordeneid. Presidendi töökabinetis on kaetud tagasihoidlik kohvilaud. Valitsusliikmetele on aga tseremoonia läbi ning nad peavad tuulisest Kadriorust lahkuma.

Kell 13.10 rullitakse punased vaibad kokku. Kuninglik Land Rover sõidab treppi ja jääb kuningannat ootama. Kuninglik paar astub lossist välja kell 13.45 ning vurab minema. Rahvas lehvitab Elizabethile. Viimane naeratab ja viipab läbi autoakna vastu.

Mänguahvi käes hoidev Triine Liblik rõõmustab ema käekõrval sedavõrd, et pahvatab: «Härra Nilssonile meeldisid kuninganna kübar ja roos nii, et ta tahtis neid endale!»

Ajakava

Reede, 20. oktoober

10.45–10.50 Meenutushetk Briti kuningliku mereväe mälestustahvli ees Meremuuseumi juures.

11 Kuninganna Elizabeth II ja prints Philipi ning president Toomas Hendrik Ilvese ja proua Evelin Ilvese saabumine Raekoja platsile, linnapea Jüri Ratase tervitus, kuningapaari kätlemine rahvaga.

11–11.40 Raekoja platsil kontsert «Eesti laulab». Minilaulupeo juht on Aarne Saluveer. Ühendkoori kuulub 600–700 lauljat, esinevad ka Tallinn Brass ja RAM. Kuningapaar võetakse vastu regilaululise rahvatervitusega. Eeslauljad Jaak Johanson ja Lauri Õunapuu. Kaasalauljad Jako Reinaste, Tiit Saare, Siim Sarv, ühendkoor ja rahvas platsil. Seejärel lauldakse Rene Eespere «Ärkamise aega», Olav Ehala «Kodulaulu», Veljo Tormise «Pikse litaaniat», Bob Chilcotti «Can You hear Me?» ja Alo Mattiiseni «Isamaa ilu hoieldes».

12 Tseremoonia Briti sõjalaeva HMS Liverpool pardal.

12.15 Lahkumistseremoonia, hüvastijätt president Toomas Hendrik Ilvesega, lahkumine sadamast.

12.40–12.45 Äralend Tallinna lennujaamast.

Allikas: Välisministeerium

Kuidas ja kus kuninganna Elizabeth II näha saab?

Täna kell 10.30–12.15 suleb politsei mõlemas suunas liikluse marsruudil Mere puiestee – Pärnu maantee – Kaarli puiestee ning kell 12.15–13.15 marsruudil Mere puiestee – Pärnu maantee – Järvevana tee – Tartu maantee – lennujaam.

Raekoja platsile pääseb kuningannat tervitama Dunkri, Voorimehe, Kinga ja Mündi tänava poolt. Kaugemalt tulijatel soovitab politsei kasutada ühissõidukeid ning tulla Balti jaama poolt mööda Nunne tänavat. Teine võimalus on läheneda Toompealt kas Pika või Lühikese jala kaudu. Viru ja Harju tänavat pidi Raekoja platsi ei pääse.

Raekoja platsile on soovitatav saabuda hiljemalt kell 10.30, sest turvanõuete tõttu võtab sinna pääsemine tavapärasest rohkem aega. Koju tuleks jätta selja- ja spordikotid.

Samuti ei lubata platsile lapsevankrite ja -kärudega ning vihmavarjudega. Küll võivad kõik kuningannat tervitama tulijad julgelt kaasa võtta fotokaamerad.

Inimestel, kes soovivad kuningannat näha mujal kui Raekoja platsil, soovitab politsei tulla teda tervitama teekonnal sinna. Elizabeth II sõidab Raekoja platsile Viru ringi, Pärnu maantee ja Vabaduse väljaku kaudu ajavahemikul kella 10.40–11 ning lahkub samal marsruudil kella 11.30 ja 11.50 vahel.

Täna kuni kella 14 piirab politsei parkimist järgnevatel tänavatel: Apteegi, Dunkri, Harju, Kinga, Kullassepa, Kuninga, Kuristiku, Logi, Mere puiestee, Mündi, Niguliste, Nunne, Olevimägi, Pikk, Pühavaimu, Raekoja, Rüütli, Sadama, Saia kang, Tolli, Uus, Vanaturu kael, Vene, Voorimehe, Väike Rannavärav, Narva maantee, Pärnu maantee ja Weizenbergi. Allikas: julgestuspolitsei

Toomas Hendrik Ilves sai rüütliordeni

Elizabeth II andis president Toomas Hendrik Ilvesele Briti teenetemärgi – Bathi ordeni rüütli suurristi. President omakorda andis kuningannale Maarjamaa Risti keti.

Ka kinkisid kuninganna Elizabeth II ja Edinburghi hertsog presidendipaarile kristalse veinikannu, millele on graveeritud kuninganna monogramm.

Eesti riigipea kinkis Elizabethile Anu Raua gobelääni «Mereriik».

Bathi ordeni asutas 1725. aastal kuningas George I. Sellel on kolm klassi ning Ilvesele annetati rüütli suurrist. Rüütliseisusse tõusevad vaid Suurbritannia ja Briti Rahvaste Ühenduse riikide kodanikud.

BNS/SL Õhtuleht