ÜLISUUR: Salvador Dalile meeldis maalida ülisuuri maale.Foto: Aadu Hiietamm
Maailm
11. oktoober 2003, 00:00

Kuningas avas Salvador Dali aasta

Tuleva aasta mais oleks maailma kuulsaim sürrealist Salvador Dali saanud 100aastaseks. Tema kodumaa Hispaania tähistab seda suurt tähtpäeva aasta jooksul 11 näituse, paljude kontsertide ja teatrietendustega.

Hispaania kuningas Juan Carlos I avas Salvador Dalile pühendatud aasta selle nädala esmaspäeval suure kunstniku kodulinnas Figueresis, mis asub kuningriigi kirdeosas Kataloonias.

«Vaevalt on üks 20. sajandi kunstnik jätnud endast järele nõnda palju nähtavaid jälgi kui Dali,» ütles Juan Carlos I Dali-aasta avamisel Figueresis tema teater-muuseumis.

Salvador Dali (täisnimega Salvador Felipe Jacinto Dali y Domenech) sündis 11. mail 1904 Gerona lähistel asuvas Figueresi väikelinnas notari perekonnas ja suri sealsamas 23. jaanuaril 1989. Salvador Dali pärandas kogu oma varanduse ja kunstiteosed Hispaania riigile.

Dali-aasta raames korraldatakse 11 suurt näitust, neli kongressi ning hulgaliselt kontserte ja teatrietendusi. Tähtsaim näitus pealkirja all «Dali» avatakse järgmisel aastal Veneetsias. Hiljem ka Philadelphias nähtav väljapanek annab ülevaate suure meistri töödest.

Teist olulist näitust pealkirja all «Salvador Dali ja massikultuur» näeb tuleval aastal Barcelonas, Madridis, Saint Petersburgis Floridas ja Rotterdamis. Barcelonas avatakse see 300 Dali tööst koosnev näitus 27. jaanuaril.

Mitme näitusega Salvador Dali lapse- ja noorpõlvest tuleb välja Figueresis asuv teater-muuseum. Toimuvad ka jalutuskäigud linnas mööda Daliga seotud paiku. Külastatakse tema kooli, vanematekodu, stuudioid ja baare.

Kolm mälestust

Dali kirjutas oma eluloos, et koolipõlvest pärineb kolm mälestust, mis mõjutasid teda oluliselt. Need on klassiruumi aknast paistnud kaks küpressi, maali «Õhtupalvus» repro klassiruumi seinal ja emailist Kristuse kuju. Tema esimesed õlimaalid pandi Figueresi linnateatris vaatamiseks välja juba 1918. aastal.

1920. aastal Madridis San Fernando Akadeemias maali, joonistust ja skulptuuri õppima asunud noore Dali esimesed suured eeskujud olid Raffael ja Leonardo da Vinci. Kolm aastat hiljem kustutati Dali Akadeemia õpilaste nimekirjast. Põhjuseks toodi, et ta ei austanud sealseid autoriteete ja õppemeetodeid. Sel ajal maalis Dali kuni viis pilti päevas. Sürrealistidega tegi ta tutvust alles 1927. aastal Pariisis.

Kaks aastat hiljem lõi Salvador Dali luuletaja Paul Eluardilt üle tema vene soost naise Jelena (Gala). Dali tundis Galas ära oma lapsepõlveunistuse ja nende vahel süttis armastus esimesest silmapilgust. Järgnenud 1930.–1940. aastad kujunesid tema loomingus kõige viljakamaks. Tema suurejoonelistel maalidel on sügav filosoofiline alltekst. Dali arvas, et vaataja huvitub enim erootikast ja sõjakoledustest, mida tema töödel näeb palju.

Dali ei piirdunud oma loomingus ainult maalimisega. Ta tegeles graafika, skulptuuri, disaini ning filmi- ja teatrikujundusega.

Dali tööd läksid hinda juba tema eluajal. Nii näiteks müüdi 1981. aastal Londonis tema maal «Uni» 550 000 dollari eest. Elava kunstniku maali eest ei olnud varem nii palju veel makstud.

Salvador Dali soovi kohaselt maeti tema surnukeha 1974. aastal Figueresis avatud teater-muuseumi (Teatre-museu Dali) keldrikorrusele.

Täna ründavad 22 saalist koosnevat teater-muuseumi turistide hordid, kelle hulgas on silmatorkavalt palju Kataloonias Costa Brava rannikul puhkavaid venelasi. Neid toob suure kunstniku kodulinna teadmine, et tema abikaasa oli venelanna.

Disney teeb filmi

Omamoodi tähistab suure sürrealisti 100. sünniaastapäeva Walt Disney stuudio, mis lubab Salvador Dali maalitud figuurid ja objektid liikuma seitsmeminutilises lühifilmis «Destino». Väidetavalt kavandas Salvador Dali juba 1946. aastal koos Walt Disneyga filmi teha, kuid millegipärast jäi alustatud töö tookord toppama. Siiski on sellest ajast järel 17 sekundit «liikuvaid pilte» ning ligi 150 visandit.