Pärast juhtunu avalikustamist sattus Hahn tähelepanu keskpunkti. See polnud aga populaarsus, mis oleks noormehele meeldinud. Koolis Radioaktiivse Skaudi hüüdnime teeninud noormees langes elu lõpus alkoholi ja narkootikumide küüsi.

Foto: Kollaaž (Alamy / Vida Press, Twitter.com/nikhewitt)
Maailm
22. mai 2023, 19:18

RADIOAKTIIVNE SKAUT: teismeline poiss valmistas ema tööriistakuuris tuumareaktorit

Kui USA ametivõimud 1994. aasta suvel Detroidi äärelinnast täiesti tavalisse tööriistakuuri rajatud teaduslabori leidsid, olid nad kahtlemata jahmunud. Eriti arvestades, et „labori“ rajajaks oli 17aastane skaut, kes oli soovinud valmistada tuumareaktorit ning sellega peaaegu ka hakkama saanud. Mõõtmistulemused näitasid, et kuuris oli radioaktiivsuse tase 1000 korda tavalisest kõrgem ning võis seega ohustada kogu naabruskonda.

David Hahni paelus teadus juba väga varasest east. Imelapseks peetud poiss alustas keemiaõpinguid juba 10aastaselt ning korraldas kodus usinalt erinevaid katseid. Sealjuures lähtus ta 1960. aasta teosest „Keemiliste eksperimentide kuldraamat“, mida tänapäeval peetakse võrdlemisi vastuoluliseks ja mitte just kõige turvalisemaks teoseks. Sageli osutusidki Hahni eksperimendid üsna ohtlikeks ning ning teatavasti toimus poisi „laboratooriumis“ aeg-ajalt väiksemaid plahvatusi.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99