Vähem kui kümme sekundit enne kokkupõrget nägid Pan Ami piloodid neile kiirelt lähenevat KLMi lennukit. Pardasalvestitelt võis kuulda kapten Grubbsi hüüet „Pagan võtaks, see litapoeg tuleb!“

Foto: Kollaaž (2 x Mirrorpix / Vida Press, Rex Features / Vida Press)
Maailm
27. märts 2023, 18:22

KATASTROOF TENERIFEL: ajaloo ohvriterohkeima lennuõnnetuse puhul läks valesti kõik, mis sai valesti minna (1)

Pühapäev, 27. märts 1977. Kell on veidi üle viie. Ühtäkki kõlab üle udusse mattunud Tenerife lennujaama kohutav kärgatus. Nähtavus on sisuliselt null, ent sellele vaatamata mõistab juhtimiskeskuses istuv lennujuht, et juhtunud on midagi kohutavat. Peagi selgubki traagiline tõsiasi – stardirajal põrkasid segaduse tõttu kokku kaks suurt reisilennukit ning pea 600 inimest on surnud. Toimus katastroof, mis ei oleks tohtinud mingil moel juhtuda. Aga juhtus. Õnnetud kokkusattumused tabasid Hollandi ja USA ettevõtetele kuulunud lennukeid lausa kurjakuulutava täpsusega.

Kumbki lennuk poleks pidanud plaani kohaselt üldse väiksesse Tenerife lennujaama sattuma – nende mõlema algne sihtpunkt oli hoopiski teine Kanaari saar Gran Canaria. Keset lendu saabusid aga ärevad teated, et terroristid korraldasid Gran Canaria Las Palmase lennujaamas rünnaku – terminalis asuvasse lillekauplusesse oli paigutatud kaks pommi, millest üks ennelõunal plahvatas. Tõsiselt said vigastada noor florist, tema väike tütar ja veel kaks lähedal seisnud inimest.

Edasi lugemiseks: