Vjatšeslav Ivankovi nimel toimusid mõrvad ja väljapressimised, ent ta juhtis oma jõuku kulisside tagant. Avalikkuse ees elas maffiaboss täiesti tavalise Nõukogude kodaniku elu.

Foto: Kollaaž (AP/AFP/Scanpix, Twitter.com/swilliamsjourno)
Maailm
26. märts 2023, 18:14

RISTIISA JAPONTŠIK: noorena tsirkusekarjäärist unistanud maffiaboss juhtis kulisside tagant Venemaa allilma

„Venemaa on üks häirimatu kriminaalne mülgas, kus peamised kurjategijad varjavad end Kremlis.“ Sellise hurjutava lause ütles Vjatšeslav Ivankov ehk Japontšik, kes on läinud ajalukku ühe kurikuulsama Nõukogude Liidu ja Venemaa maffiabossina. Allilmaautoriteediks ehk seaduslikuks vargaks sai ta läbi paljude katsumuste, mis viisid ta vaimuhaiglasse, erinevatesse jõukudesse ning USA ja Venemaa vanglatesse. Samuti oli ta oma elu jooksul seotud mitme võimuka naisega. Sarnaselt paljudele teistele mafioosodele sai ka Japontšikule saatuslikuks konflikt rivaaliga.

1940. aasta alguses Gruusias sündinud Vjatšeslav Ivankovi suundumist kuritegelikule teele mõjutas vähemalt osaliselt tema keeruline lapsepõlv. Vjatšeslavi isa oli padujoodik, mistõttu vaevles kogu pere vaesuses. Olukorda ei parandanud ka kolimine Tbilisist Moskvasse. Sarnaselt paljudele teistele Vene mafioosodele avastas kehva tervisega Ivankov teismelisena võitluskunstid – tema hobideks kujunesid poks ja maadlus. Trenn parandas noormehe füüsilist tervist, mistõttu otsustas ta pürgida oma unistuse poole, milleks oli… akrobaatika.

Edasi lugemiseks: