Heinz Heydrich (vasakul) suutis erinevalt oma kurikuulsast vennast Reinhardist (paremal ülal) meelt muuta ja otsustas hakata sõja keskel juute aitama.

Foto: Kollaaž (Alamy / Vida Press, Twitter.com/InfideliaBacon/SwabianSalute)
Maailm
16. märts 2023, 19:08

OHTLIK TOPELTELU: Natsi-Saksamaa julgeolekujuhi väikevend valmistas oma eluga riskides juutidele võltsdokumente

Nime Heydrich seostatakse praegu ja ilmselt ka tulevikus eelkõige natside kohutavate sõjaroimade ja holokaustiga. See on suuresti Natsi-Saksamaa julgeolekujuhi Reinhard Heydrichi teene. Ent tal oli ka noorem vend Heinz, kes kuulus samuti natside ridadesse ja jagas vennaga osaliselt samu vaateid. Kuigi Heinz polnud mingi pühak, tegi ta pärast venna surma ja tolle tegelikest roimadest teada saamist oma elus kannapöörde. Traagilise saatusega mehel õnnestus päästa II maailmasõja ajal kangelasliku tegutsemise abil arvukalt juute.

Heinzi ja temast poolteist aastat vanema Reinhardi vahel valitses juba noorena täielik usaldus. Lapsepõlves pidi Heinz tulevast tippnatsi korduvalt kaitsma, kuna pikka kasvu ja veidra häälega Reinhardi kiusati ning peeti väidetavalt lausa juudiks (hiljem nimetati teda vahel isegi Mooseseks). Seda ei saanud Heinz lubada. Vendi ühendas ka armastus muusika vastu, mis päriti ilmselt vanematelt – nende natsionalistlike vaadetega isa oli Halle konservatooriumi juhataja ja emapoolne vanaisa Dresdeni konservatooriumi direktor.

Edasi lugemiseks: