Hull Jack tormas alati esimesena lahingusse. Treeningdessanti kujutaval taustafotol on ta (all paremal) juba mõõga paljastanud.

Foto: Kollaaž (2 x Wikimedia Commons)
Maailm
13. märts 2023, 19:06

KUMMALINE SANGAR: Hull Jack võitles II maailmasõjas vibu ja mõõgaga ning põgenes kahest koonduslaagrist (2)

Teise maailmasõja ajal teenis Suurbritannia armees üks isevärki ohvitser, keda hakati nimetama Hulluks Jackiks. Ekstsentriline mees tormas lahinguväljale alati oma üksuse eesotsas ning tema relvadeks olid vibu, mõõk ja torupill. Õnnekombel tuli ta kõikidest katsumustest elusana välja. Korduvalt natside koonduslaagritesse sattunud Jackile põhjustas sõja puhul pettumust vaid asjaolu, et see „nii ruttu“ lõppes.

Jack Churchilli ehk Hullu Jacki seiklused algasid juba aastaid enne II maailmasõda. 1906. aastal Hongkongis sündinud šoti juurtega mees lähetati pärast sõjakooli lõpetamist Manchesteri rügemendi 2. pataljoni ridades Birmasse (Myanmari). Toona 20aastane sõdur nautis väljakutseid, mistõttu nõudis ta endale kõige keerulisemaid ülesandeid. Üheks hulljulgemaks ettevõtmiseks osutus u 2600 kilomeetri pikkune mootorrattaretk läbi metsiku Birma Indiasse, mille eesmärk oli hoida silma peal rongiliiklusel ning koguda luureandmeid. Teekonna jooksul juhtus nii mõndagi – näiteks sõitis Churchill otsa vesipühvlile ning sattus pahuksisse kohalike bandiitidega.

Edasi lugemiseks: