Maria Mandl (pisipildil) oli Auschwitzi naisvangide hirm, keda tuli kohelda kui „kuninglikku printsessi“.

Foto: Kollaaž (Vida Press, Wikimedia Commons)
Maailm
12. märts 2023, 10:27

AUSCHWITZI ELAJAS: lühikese süütenööriga Maria Mandl oli koonduslaagri nuhtlus – sadistlikku naist kartsid kõik vangid (6)

„Tal oli väga meeldiv välimus – tegemist oli üsna ilusa 20. eluaastates naisega. Aga ta oli saatana taaskehastus,“ kirjeldas üks paljudest tunnistajatest Auschwitzi koonduslaagri kurikuulsat vangivalvurit Maria Mandlit. „Auschwitzi Elaja“ hüüdnime teeninud nats oli raske käe ja lühikese süütenööriga, mistõttu võis mõne vangi väiksemgi eksimus tuua kaasa julma peksu. Mandli sadistlikku käitumist meenutasid hilisema kohtuprotsessi käigus paljud kunagised kinnipeetavad, kellel oli õnne laagri kohutavad olud üle elada.

Kurikuulsas Auschwitzis sai Maria Mandlist Lagerführerin (naistelaagri tähtsaim naisvalvur). Seal teenis ta vangide julma kohtlemise tõttu hüüdnime Auschwitzi Elajas. „Ta oli halastamatu isik, kes kohtles vange äärmiselt kalgilt – otsekui poleks nad inimesed,“ sõnas 1947. aasta kevadel tunnistajapinki kutsutud Maria Budziaszek. Tema sõnul oli Mandl alati valmis kinnipeetavaid piitsutama või selleks oma alluvatele käske jagama. Üheks Mandli peamiseks tööülesandeks oli langetada valik, millised vangid sobivad töökohustuste täitmiseks ja millised saata gaasikambrisse.

Edasi lugemiseks: