Alati ei pruugi olla kentsakas rahvahääletus ise, vaid hoopis need, keda valitakse. Koer Wilbur (fotol) on jätkuvalt linnapea ning Adolf Hitler (all paremal) tegutseb aktiivselt Namiibia poliitikas.

Foto: Kollaaž (2 x Vida Press, Wikimedia Commons, Twitter.com/Xy5Z89)
Maailm
28. veebruar 2023, 19:33

VEIDRAD VALIMISED: koerad ja kitsed linnapeaks, 1660% ulatuv valimisaktiivsus ning Namiibia Adolf Hitleri kõrge lend

Valimised võivad Eestis kujuneda sageli korralikuks komejandiks, ent jäävad jaburuselt siiski mitmetele välismaa näidetele alla. Näiteks toimusid Libeerias veidi vähem kui saja aasta eest maailma ajaloo kõige ebaausamad valimised, kus võitja teenis 240 000 häält, ehkki hääletusõigus oli vaid 15 000 kodanikul. Alati ei pruugi olla kentsakas rahvahääletus ise, vaid hoopis need, keda valitakse. Näiteks Ameerikas on nii mõnegi väikelinna meeriks hääletatud koer, kits või muu loom. Palju kõneainet tekitas mõne aasta eest ka Adolf Hitleri kõrge lend Namiibia kohalikel valimistel.

Ilmselt ei möödu valimised kunagi probleemideta. Üldjuhul pole lihtsalt mõni osapool loodetust kehvema tulemusega rahul. Ent palju murettekitavam on olukord diktaatorlikes riikides, kus väliselt üritatakse jätta mulje ausatest valimistest, ent tulemused on tegelikult võltsitud. Selliseid meetodeid oleme näinud ka viimastel aastatel Venemaal, Valgevenes ja näiteks veel paljudes autokraatlikes Aafrika ja Aasia riikides. Ja ega palju ei erinenud ka valimised Nõukogude Liidus, kus „valida“ oli võimalik vaid ühe variandi vahel. Ent esinenud on ka kummalisemaid ja osati lausa halenaljakaid valimisi

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99