Jevgeni Prigožin (vasakul) ja Ramzan Kadõrov (paremal) on mõnes mõttes üsna sarnased. Mõlemad on julgenud kritiseerida Venemaa armeed ja selle juhte ning kumbki pole Vene eliidi seas heas kirjas.

Foto: Kollaaž (2 x AP/Scanpix)
Maailm
20. veebruar 2023, 18:22

PUTINI KOKK JA KREMLI DRAAKON: Prigožin ja Kadõrov kritiseerivad Vene armeed ja heietavad lootust tõusta kõrgemale positsioonile

Viimase äreva aasta jooksul on Vladimir Putini sõjaliste liitlaste seas esile kerkinud eelkõige kaks nime: Jevgeni Prigožin ja Ramzan Kadõrov. Putini kokaks ja Kremli draakoniks nimetatud mehed on jäänud viimastel kuudel silma Vene armee ja selle juhtkonna kritiseerimisega. Ehkki mõlemad võivad unistada Kremli võimupositsioonidest, pole see ilmselt Venemaa eliidi vastumeelsuse tõttu võimalik.

Kuigi invasiooni alguses kajastas Venemaa riiklik meedia eelkõige Putini kohtumisi Sergei Šoigu ja Valeri Gerassimoviga, jäid nii kaitseminister kui ka relvajõudude kindralstaabi ülem õige pea kahe „karmima“ mehe varju. Vene armeed tabanud tagasilöökide najal kerkisid esile Wagneri palgasõdurite juht Jevgeni Prigožin ja Tšetšeenia liider Ramzan Kadõrov. Neist kumbki pole seotud Venemaa riiklike institutsioonidega, mis võibki olla üheks põhjuseks, miks neil on olnud oluline roll sõjalise narratiivi kujundamisel.

Edasi lugemiseks: