PRANTSUSE HÕRGUTISTE TUTVUSTAJA: Julia Child populariseeris selliseid Prantsuse köögi hõrgutisi nagu coq au vin ehk kana veinikastmes, Burgundia veiselihapada boeuf Bourguignon, kartuli- ja porrusupp vichyssoise, lahtine pirukas quiche Lorraine ja pannkoogid hõrgu kastmega crêpes Suzette.

Foto: Science History Images / Alamy
Maailm
11. veebruar 2023, 15:20

Täna 60 aastat tagasi jõudis eetrisse Auleegioni ordeni pälvinud USA telekoka Julia Childi saade „The French Chef“

„Kui piisavalt palju võid lisada, maitseb kõik hästi!“

Lokkispäine proua viskab pannile toeka tüki võid, haarab kaks muna, koksab need sundimatult vastu kausiserva puruks ja kuulutab: „Tere tulemast vaatama „Prantsuse kokka“! Mina olen Julia Child. Täna näitan teile, kuidas valmistada Prantsuse omletti.““ Ligi 190sentimeetrise kasvu tõttu sõjaväe abiteenistusest välja praagitud Julia telesaade juuris USA koduperenaistest välja hirmu Prantsuse hõrgutiste kokkamise ees, muutis ameeriklaste suhtumist toitu ning sillutas teed naissoost peakokkadele.

Bostoni haridussaadete kanalis eetrisse jõudnud „Prantsuse kokk“ tutvustas Ühendriikides Prantsuse kokakunsti ajal, kui seda peeti kalliks restoranitoiduks, mida on kodus võimatu jäljendada. Kuid Julia Child kinnitas teleekraanil: neid hõrgutisi saab vabalt valmistada ka omaenda köögis. Ja kui midagi mokka läheb, pole see maailmalõpp! „Kui pillad lambalihatüki maha, võta lihtsalt üles. Kes sellest ikka teada saab!“ Julial endal juhtus ekraanil alailma viperusi, sest kogu saade läks monteerimata eetrisse algusest lõpuni. Kuid tema rehmas rõõmsalt käega ja kasutas neid õpetlikke hetki vaatajate julgustamiseks: tegijal juhtub!

Edasi lugemiseks: