Noorte vastupanuvõitlejate tegevus keskendus eelkõige sõjavastaste lendlehtede levitamisele, millega alustati 1942. aasta suvel. Tegemist oli natsivastast kriitikat arvestades murdelise perioodiga.

Foto: Kollaaž (3 x Vida Press)
Maailm
2. veebruar 2023, 19:43

„ELAGU VABADUS!“ Natsidele visa vastupanu osutanud Valge Roosi juhid ei kaotanud külma verd ka giljotiini ees seistes (2)

Natsi-Saksamaal kerkis II maailmasõja ajal esile mitmeid vastupanurühmitusi, kes soovisid rahu ning lõppu Adolf Hitleri julmale režiimile. Neist üheks väljapaistvamaks kujunes Valge Roos, mille eesotsas seisid Müncheni ülikoolis õppinud õde ja vend: Sophie ja Hans Scholl. 1943. aasta veebruaris õnnestus gestaapol tänu natsimeelse koristaja vihjele keelatud lendlehti jaganud noored tabada ning nad saadeti õige pea giljotiini alla.

80 aasta eest lõppes II maailmasõja kulgu pööranud Stalingradi lahing. Teated Saksamaa vägede kaotusest levisid kiirelt üle Euroopa, mis polnud kaugeltki see, mida Adolf Hitler ja tema propagandaminister Joseph Goebbels oleksid soovinud. Punaarmee võit – mis saavutati meeletute kaotustega – süstis uut indu ka natsionaalsotsialismi põlanud vastupanuvõitlejatesse.

Sellistest rühmitustest üks kuulsamaid, Valge Roos ehk Weiße Rose kuulutas: „Muserdavalt seisab meie rahva ees Stalingradi meeste hukk. Ilmasõja kaprali [Hitler oli I maailmasõjas kapral] „geniaalne“ strateegia on viinud 330 000 saksa meest surma ja hävingusse – ilma igasuguse põhjuseta ja selle eest vastutamata. Füürer, me täname sind! Saksamaa inimeste seas kasvab rahutus.“ Nii algas Valge Roosi viimane ehk kuues tugeva sõjavastase sõnumiga pamflett.

Edasi lugemiseks: