POLEEMILINE MEDITSIINITÄHT: J. Marion Sims oli oma aja kuulsaim USA kirurg, keda paljud peavad nüüdisaegse günekoloogia isaks.Foto: Vida Press
Maailm
27. jaanuar 2023, 16:40

25. jaanuaril täitus 210 aastat poleemilise USA kirurgi J. Marion Simsi sünnist

Moodsa günekoloogia isa piinas naisorje ilma narkoosita (9)

Nüüdisaegse günekoloogia isaks tituleeritud USA kirurg J. Marion Sims oli esimene arst, kellele Ameerika Ühendriikides ausammas püstitati. Kuid 1894. aastal New Yorgis avatud skulptuur eemaldati 2018. aastal avaliku surve tõttu: Simsi revolutsioonilised arstiriistad ja ravimeetodid olid sündinud mustanahaliste orjataride kirjeldamatute piinade saatel. Teda on võrreldud lausa kurikuulsa natsidoktori Mengelega, kes tegi Auschwitzi vangide peal ebainimlikke eksperimente.

James Marion Simsi (1813–1883) loodud tupepeegel on kasutusel tänini. Tema nime kannab poolküljetsiasend, mida kasutatakse rektaalse uuringu ja klistiiri tegemiseks. Tänu USA kirurgile on paljud naised pääsenud sünnitusjärgsetest komplikatsioonidest, mis võisid tema eelsel ajal põhjustada põrgupiinu. Kuid nüüdisgünekoloogia isa nimi on määritud. Tema läbimurded sündisid mustanahaliste naisorjadega tehtud eksperimentide käigus. Kas ta võis tõesti uskuda, et mustanahalised ei tunne valu?

Edasi lugemiseks: