Teise maailmasõja suuremad tankilahingud toimusid eelkõige Saksamaa ja Nõukogude Liidu vahel. Viimaste trumpkaardiks oli T-34 (all paremal) – hästi soomustatud mitmekülgne tank, mida suudeti toota meeletutes kogustes.

Foto: Kollaaž (4 x Vida Press, Wikimedia Commons)
Maailm
28. jaanuar 2023, 15:51

MONUMENTAALSED TANKILAHINGUD: venelased pole kunagi osanud tanke kasutada, vaid on rõhunud arvulisele ülekaalule (1)

Tankid on olnud paljude sõdade lahutamatuks osaks juba pea sada aastat. Nende kõrgajaks oli kahtlemata II maailmasõda, kus toimusid hiiglaslikud tankilahingud. Ent kuna sõjapidamine on aastakümnete jooksul muutunud, arvavad nii mõnedki, et tankide tähetund on möödas. Arvestades Ukrainas toimuvat, ei pruugi see aga nii olla – lihtsalt tolle sõja üks osapool pole suutnud neid pädevalt kasutada. Kuidas on aastasaja jooksul tankid ja nende kasutamine arenenud ning millised on ajaloo märkimisväärsemad tankilahingud?

Esimesed tankid jõudsid lahinguväljale enam kui saja aasta eest. Need võeti kasutusele I maailmasõjas, täpsemalt 1916. aastal Somme'i lahingus. Sõjavahend osutus nii asjalikuks, et aasta hiljem müttasid Cambrai linna lähistel peetud lahingus juba umbes 400 Briti tanki, mis murdsid kiirelt (tankide reaalne liikumiskiirus oli mõistagi aeglane – sisuliselt inimese kõndimistempo) läbi Saksa kaitseliinide. Tegemist oli ajaloo esimese suure tankirünnakuga. Uudsete soomusmasinate edu jahmatas ühtviisi nii kaitsjaid kui ka ründajaid. Tankist oli saanud sõjavahend, milleta enam lahinguväljal hakkama ei saadud.

Ukrainas veidi rohkem kui 11 kuu eest puhkenud sõda näitab, et tankide kasutamine pole siiski kuhugi kadunud, ehkki nende lahingumasinate pihta heidetud kriitikal võib olla omajagu alust.

Edasi lugemiseks: