Jakob Tillo (vasakul) ja Harald Stunde (paremal) olid mõlemad traagiliselt lõppenud lennu pardal. Vaid üks neist jäi ellu.

Foto: Kollaaž (Wikimedia Commons, kuvatõmmised Digarist (Postimees 1.02.1926, Maa Hääl 31.08.1938)
Eesti
24. jaanuar 2023, 19:26

„OLI VAEVALT 100 MEETRIT JÄÄNUD.“ Tallinna kohal toimunud lõbulennust sai ühtäkki traagiline surmasõit

„Kui mootor veel ainult ühe minuti korralikult edasi oleks töötanud, oleksime kindlasti mere peale välja jõudnud ja õnnetus oleks jäänud tulemata.“ Nii selgitas 97 aasta eest Tallinnas toimunud lennuõnnetuse tagamaid Eesti Wabariigi üks nimekam piloot Harald Stunde, kes pääses katastroofist vaid luumurruga. Lõbulennuga ülikooli lõpetamist tähistanud Eesti lennunduspioneeril Jakob Tillol kahjuks nii palju ei vedanud.

1926. aasta 26. jaanuaril kella 14:30 paiku märkasid Tallinna elanikud madalalt üle majakatuste liuglevat Junkers F13 lennukit. Seda ohutult maapinnal väisanud tallinlased mõistsid, et lennumasinaga on midagi väga valesti. Sellele viitas ka mootori ebakorrapärane töötamine. Ei puudunud palju, et langev lennuk oleks tabanud Tartu maanteel asuva kinomaja Modern korstnaid. Ent siis tõusis masin korraks veel kõrgemale ja hakkas sadamapiirkonna pool taas langema – sel korral lõplikult.

Edasi lugemiseks: