Poolaka tehtud fotod 1943. aasta kevadel toimunust. Varssavi geto ülestõusu käigus tapsid sakslased vähemalt 13 000 juuti. Neist umbes pooled surid tules või suitsus.

Foto: Kollaaž (3 x AP/Scanpix)
Maailm
19. jaanuar 2023, 14:41

VÄÄRT AVASTUS: poolakas leidis surnud isa kogudest fotomaterjali, mis kujutab Varssavi geto ülestõusu uue nurga alt

Varssavis tegutsev juutide ajaloomuuseum esitles kolmapäeval seni avalikustamata fotomaterjali, mis kujutab 1943. aastal kohalikus getos toimunud verist ülestõusu. Kuna muidu on sündmust kujutanud fotode autoriks olnud ainuüksi Saksa sõdurid, siis kunagise Poola tuletõrjuja salaja tehtud pildid võimaldavad näha seda ka natside propagandast puutumatuks jäänud nurga alt.

Fotode autoriks on Poola tuletõrjuja Zbigniew Leszek Grzywaczewski. Ta oli üheks kohalikuks pritsimeheks, kes aitas getot kustutada – pärast seda, kui natsid olid selle purustanud ja põlema süüdanud. Poola juutide ajaloomuuseumi POLIN töötajate sõnul on umbes 20 negatiivi näol tegemist äärmiselt olulise avastusega. Avalikustatud piltide väärtus seisneb eelkõige selles, et need on ainsad teadaolevad fotod Varssavi geto ülestõusust, mida ei teinud sakslased. Seega võib kindlalt väita, et tegemist on n-ö „puhaste“ jäädvustustega, milles puudub propagandistlik element.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99