LAHINGUPAIGAD: Kuperjanovi partisanide salga teekond ja võitlused Puurmanni mõisast Tartu alla. Foto: Skeem Osvald Pirni käsikirjast
Eesti
14. jaanuar 2023, 10:00

14. JAANUARI VÕIT: Tartu kangelaslik vabastamine hoidis ära Punaarmee pealetungi Põhja-Eestisse

14. jaanuaril 1919 vabastas Eesti rahvavägi eesotsas Julius Kuperjanovi partisanide ja kahe soomusrongi võitlejatega Emajõe Ateena. Selleks ajaks olid bolševikud Tartu krediidikassa keldris jõudnud julmalt hukata 19 inimest. Ajaloolane Urmas Salo nendib, et meie võitlejate kiire linna tungimiseta olnuks tapetute arv kordades suurem.

Salo tõdeb, et võitu Vabadussõjas ei saa võtta enesestmõistetavana, ka Tartu vabastamisel oli oma kodumaa eest seisvaid mehi vähem kui bolševikke. Eesti vägede edu Tartu all viis selleni, et Läti bolševikud olid sunnitud Lõuna-Eestisse suunama kaks kolmandikku oma armeest. See aitas kaasa kaasa saksa, baltisaksa ja läti rahvuslike jõudude püsimajäämisele Kuramaal.

Punavõimule tuli Eesti vägede rünnak halva üllatusena. Täitevkomitee koosolekul oli nende sõjaväe osakonna juhataja rääkinud peagi Võrust saabuvast kahest polgust. Ehk siis 6000 mehest, kes pidid Tartust pealetungile asuma.

Edasi lugemiseks: