Teadaolevalt ei mõistnud Otto Skorzeny holokausti hukka ega kahetsenud natside nimel korraldatud õudusi. Sellele vaatamata asus ta tööle Mossadi heaks.

Foto: Kollaaž (3 x Wikimedia Commons)
Maailm
12. jaanuar 2023, 19:13

ARMINÄGU OTTO: Mussolini päästmisoperatsiooni juhtinud nats jälestas juute, ent töötas pärast sõda Iisraeli luureteenistuses palgamõrtsukana (2)

Hitleri ustava alluva Otto Skorzeny elu oli kahtlemata värvikas. Sõja ajal erinevaid natside operatsioone juhtinud mees tegutses hiljem Hispaanias ajakirjanikuna, Egiptuses ja Argentinas sõjalise nõunikuna, Iirimaal talunikuna ning Iisraelis salaagendi ja palgamõrtsukana. Sealjuures jäi ta elu lõpuni tulihingeliseks natsiks ja töötas sihikindlalt, ent asjatult Neljanda Reich'i teostamise nimel.

1945. aasta alguses oli sisuliselt juba kõigi jaoks selge, et Saksamaa jääb II maailmasõjas kaotajaks. Siiski oli natside seas ka neid üksikuid fanaatikuid, kes hellitasid lootust sõjaedu mingilgi moel ümber pöörata. Üheks selliseks meheks oli Austrias sündinud SS-Obersturmbannführer (auaste, mida võib võrrelda kolonelleitnantiga) Otto Skorzeny. Tegemist oli Adolf Hitleri soosingusse tõusnud natsiga, kelle üheks olulisemaks saavutuseks on peetud Benito Mussolini edukat vabastamist 1943. aasta sügisel.

Edasi lugemiseks: