VIIMASED PÄEVAD RÕÕMUSÕNUMINI: Pilt on tehtud 14. veebruaril 1995. Kurdi põgenikud olid aastaid oodanud Harku põgenikelaagris, kuni Soome süda heldeks läks ja nad enda juurde lubas.Foto: Albert Truuväärt /ETA / Õhtuleht arhiiv
Eesti
6. jaanuar 2023, 19:55

Kurdi põgenikud Eestis: me ei taha teilt leiba ja võid! Me tahame, et päästaksite meid surmast!

Vaid paar päeva jäi jõuludeni 1992. aastal, kui Tallinnast kihutas Pärnu poole kaks bussi, milles oli 125 kurdi – mehi, naisi ja lapsi. Nad olid maksnud 1000 dollarit inimese pealt, et Pärnu tulev valge laev nad Rootsi viiks, kus taheti varjupaika leida. Kurdide sõnul viidud Pärnus neid „kohta X“, nad näinud sealt isegi laeva merel, kuid see ei randunud. Pärast kahepäevast ootamist lagunes kurdide rühm linna peale laiali öömaja otsima. Politsei korjas nad üles ja tõi Tallinna tagasi.

Pärnusse saatsid busse saateautod tulvil relvastatud asereid ja tšetšeene ning sestap ei katsunud keegi pagulasi rajalt maha võtta. Kui saatjad olid minema sõitnud ja dokumentideta kurde ükski Pärnu hotell öömajale ei lubanud, algasid mured. Tuli politsei ning kurdid toodi tagasi Tallinna ja majutati piirivalvekooli loenguruumi.

Edasi lugemiseks: