Willie Howard (paremal all) oli olnud lugupidav ja viisakas noormees, kes hiilgas ka hea lauluhäälega. Tema elu jäi aga kolleegile saadetud pühadekaardi ja kirja tõttu lühikeseks.

Foto: Kollaaž (2 x Vida Press, Twitter.com/SankofaTravelHr)
Maailm
22. detsember 2023, 19:33

„Ma armastan su nime, ma armastan su häält.“ Valgele tüdrukule saadetud jõulukaart viis mustanahalise noormehe lintšimiseni

Kohalike sõnul oli 15aastane Willie rõõmsameelne ja sõbralik noormees. 1943. aasta jõulude paiku tegi mustanahaline poiss aga elu suurima vea, kui saatis valgele töökaaslasele pühadekaardi ning hiljem ka romantilise uusaastakirja. Solvunud tüdruk näitas neid oma isale, kes otsustas koos sõpradega noore Willie lintšida.

1943. aasta jõulude ajal käis jätkuvalt II maailmasõda, Eestis valitses Saksa okupatsioon ja Soomes sündis hilisem president Tarja Halonen. Floridas elanud 15aastast Willie James Howardit need sündmused ilmselt ei mõjutanud – vähemalt viimasest kahest ei teadnud ta kahtlemata midagi. Tema jaoks olid esmatähtsad järjekordsed pühad, mis pidanuks tähistama rõõmu ja õnne. Willie jaoks jäid need aga viimasteks jõuludeks.

Edasi lugemiseks: