Must Kapell eesotsas tähtsa sõjaväelase Ludwig Beckiga (paremal) üritas mitmel korral Hitlerit tappa, ent füüreril oli rohkelt õnne.

Foto: Kollaaž (2 x Wikimedia Commons, Vida Press)
Maailm
15. detsember 2022, 19:39

PUNANE JA MUST KAPELL: salaja tegutsenud vastupanuvõitlejad üritasid korduvalt füürerit kõrvaldada

Sõjaaegsel ja -eelsel Saksamaal polnud sugugi kõik kodanikud natsionaalsotsialistlike vaadetega. Kuna kardeti, et Hitleri plaanid võivad viia riigi hävinemiseni, otsustasid mitmed tähtsad sõjaväelased ja riigiametnikud luua vastupanuliikumise Must Kapell, mille eesmärk oli Hitler kukutada ja lääneriikidega rahu sõlmida. Lisaks neile paistis aktiivse luuretegevusega silma ka Punane Kapell, mis panustas eelkõige kommunistidele.

II maailmasõja lähenedes hakkasid mitmed tähtsad Saksamaa sõjaväelased mõtlema, et maailm oleks Adolf Hitleri ja potentsiaalse sõjata tunduvalt parem paik. Paljud neist olid aristokraatliku taustaga ohvitserid, kes olid omaenda võimu hääbumises pettunud ja kartsid, et natsionaalsotsialism võib viia Saksamaa hukatusse. Samas osadel neist polnud Hitleri ideoloogia vastu iseenesest midagi. Siiski kujunes sellistest vandenõulastest välja vastupanurakuke, mida nimetati Mustaks Kapelliks (Schwarze Kapelle).

Edasi lugemiseks: