Foto: Kollaaž (4 x Wikimedia Commons)
Maailm
14. detsember 2022, 19:07

„Ta ei suutnud end isegi maha lasta.“ Stalin saatis poja Jakovi rindele surema ning oli pettunud, kui too elusalt sõjavangi langes

Nõukogude Liidu verine juht Jossif Stalin vihkas oma vanimat poega Jakov Džugašvilit ilmselt kogu hingest. Tagasihoidlik Jakov pidi taluma isa ülemvõimu, pilkeid ja terrorit. Sõja puhkedes saatis Stalin poja rindele – ta ei hoolinud, kas Jakov sureb või pääseb eluga. Ent kui poeg alistus ja sõjavangi langes, oli Stalin maruvihane ega nõustunud teda sakslaste sõjavangide vastu vahetama. Isa ükskõiksus viis selleni, et Jakov võttis natside koonduslaagris endalt elu – alles see muutis Stalini suhtumist.

1906. aasta juulis abiellus Jossif Stalin (sünninimega Ioseb Džugašvili) Gruusias rahvuskaaslase Jekaterine Svanidzega. Viimane ootas toona juba paari esiklast. Ilmselt oli naise rasedus põhjuseks, miks pulmadega kiirustati. Pikalt otsiti preestrit, kes oleks nõus Iosebi ja Jekaterine paari panema, sest bolševike ridades tegutsenud Stalin kasutas juba toona valedokumente. Järgnenud aasta märtsis sündiski poisslaps, kelle nimeks sai Jakov Džugašvili.

Edasi lugemiseks: