Uudised
29. märts 1997, 00:00

Kollektiivne enesetapp Californias

AADU HIIETAMM

Ameerika Ühendriike šokeeris lihavõttepühade eel Californias San Diegost 32 km põhjas asuvas luksusvillas toime pandud kollektiivne enesetapp.

Kolmapäeva pärastlõunal läksid anonüümse telefoniteate peale villat uurima kaks šerifiabilist, kes leidsid 21 naise ja 18 mehe surnukehad. Peaaegu kõik nad olid 20-24-aastased, vanim aga 72-aastane. Esmavaatlusel torkas silma, et villa oli täis Internetti ühendatud arvuteid.

Enesetapuks oli kasutatud koos alkoholiga sisse võetud tugevatoimelisi uinuteid. Surma kiirendamiseks olid enesetapjad pähe tõmmanud kilekotid. Politsei on AP-BNS teatel seisukohal, et enesetapud pandi toime kolmes rühmas: esimesel päeval 15, teisel päeval samuti 15 ja kolmandal päeval 9 inimest.

Asja uurimisel on selgunud, et enesetapjad olid eduka arvutigraafikafirmaga Higher Source seotud spetsialistid, kes täitsid tellimusi Interneti kodulehekülgede kujundamiseks. Neil oli Internetis ka oma kodulehekülg "Taevavärav". Surmaminejad jätsid maha video, milles ütlesid oma viimased läkitused ja kinnitasid, et lähevad paremasse maailma. Agentuuri AP teatel nägid enesetapjad märki eluks lahkumiseks Hale-Boppi komeedi lähenemisest. AP teatab ka, et kõik nad lootsid kohtuda komeedi järel liikuva ufoga, mis pidi viima nad paradiisi.

Viimastel teadetel oli üks rühmituse juhte muusikaprofessor Marshall Applewhite, kes värbas noori usulahku juba 1970. aastatel.

Usufanaatikute kollektiivsed enesetapud ei ole harv aktsioon. Nii avastati alles 23. märtsil Quebecis Kanadas viie inimese surnukehad põlenud majast, mis kuulus Päikesetempli ordu liikmetele. Ülemöödunud aasta detsembris avastati Prantsusmaal Grenoblei lähedal 14 Päiksetempli ordusse kuulunud inimese söestunud surnukehad. 1994. aasta oktoobris leiti Šveitsis 48 ja Kanadas viie sama orduga seotud inimese surnukehad. 1993. aasta aprillis vapustas USA-d Texase osariigis Wacos toimunu. Seal otsustas politsei pärast 51 päeva kestnud piiramist rünnata hoonet, kuhu oli varjunud sadakond ususekti liiget isehakanud prohveti David Koreshi juhtimisel. Tekkinud tulekahjus ja tulevahetuses hukkus 81 inimest. Seda loetelu võib kahjuks jätkata.

Seni teadaolev suurim kollektiivne enesetapp pandi toime 1978. aasta novembris Lõuna-Ameerikas Guyanas, kus Jonestownis võttis "messias" Jim Jonesi korraldusel mürki üle 900 ususekti liikme.

Reuteri foto

USA politsei kandis kolmapäeval San Diego lähistel asuvast luksusvillast välja 39 vabasurma läinud inimese surnukehad.