Selgus, et täiesti aia taha läinud õllekeldriputš osutus Adolf Hitleri hilisematele ambitsioonidele kasulikuks.

Foto: Kollaaž (3 x Vida Press, 2 x Wikimedia Commons)
Maailm
8. detsember 2022, 19:23

„Kui ma pole homseks võidukas, olen surnud mees!“ Müncheni õllekeldris alanud riigipöördekatse toetus suuresti Hitleri blufile (2)

Saksamaal vahistati kolmapäeval veerandsada kummalise Reichsbürger'i liikumisega seotud inimest, kellel oli plaanis kukutada valitsus. Sarnane kavatsus oli 1923. aasta sügisel ka natsionaalsotsialistidel, kes korraldasid kurikuulsa õllekeldriputši. Ehkki natside riigipöördekatset ei saa tänavuse kesise plaaniga võrreldagi, ebaõnnestus seegi. Sellele vaatamata tuli pea saja aasta eest korraldatud riigipöördekatse Adolf Hitlerile pikemas plaanis kasuks.

1923. aasta november. Viis aastat oli möödunud sellest, kui lõppes I maailmasõda ning Saksamaa keisririik lakkas eksisteerimast. Sõjakaotus, alandav Versailles' rahuleping ja ulmelised reparatsioonid olid viinud riigi kuristiku äärele – nii majanduslikult kui ka poliitiliselt. Saksamaa ehk toonase Weimari vabariigi valitsus ei suutnud olukorda parandada, hoopis vastupidi. Hädavariandina hakati raha juurde trükkima, mis põhjustas hüperinflatsiooni ja surus majanduse täiesti mutta – ühe dollariga võrdus triljon(!) marka ning aasta lõpus oli olukord veel kordades hullem. Seetõttu puhkesid rahutused ja streigid. Rahvale rusuvalt mõjunud olukorrast lõikasid kasu natsionaalsotsialistid eesotsas toona suhteliselt tundmatu poliitiku Adolf Hitleriga.

Edasi lugemiseks: