SAAGU SÕPRUS! Soome nukuvalitsuse peaminister Otto Wille Kuusinen ning Jossif Stalin, Vjatšeslav Molotov, Kliment Vorošilov ja Andrei Ždanov Moskvas vastastikust sõprus- ja abilepingut allkirjastamas.Foto: repro/ Õhtuleht arhiiv
Maailm
2. detsember 2022, 19:50

TEEL SOTSIALISMILEERI: 1. detsembril 1939 loodi Soome demokraatlik vabariik

Venemaa lõi Ukrainas 2014. aastal Luhanski ja Donetski „rahvavabariigid“, kuid selleski polnud midagi uut. On ju sarnaseid asju varemgi proovitud – Nõukogude Liit klopsis kohe pärast kallaletungi soomlastele 30. novembril 1939 kokku uue „rahvavalitsuse“ ja kuulutas välja niinimetatud Soome demokraatliku vabariigi. Ei seganud seegi, et nukuvalitsuse liikmed olid Nõukogude Liidu kodanikud.

Soome demokraatlik vabariik (soome keeles Suomen kansanvaltainen tasavalta), mida nimetati mõnikord Soome rahvavalitsusekski, kuulutati välja 1. detsembril 1939 Karjala kannasel okupeeritud Terijoki asulas (praegune Zelenogorsk). Kaasaegsetes ajalookäsitlustes ongi SDV rohkem tuntud Terijoki valitsuse nime all. Riigilipp jäeti esialgu samaks ning ametlikku vappi ei jõutudki välja mõelda. Uus riik ei leidnud rahvusvahelist tunnustust – kolme tegevuskuu jooksul tunnustasid SDVd vaid Nõukogude Liit ning kaks tema väiksemat vasalli Mongoolia ja Tuva.

Edasi lugemiseks: