Fotomaterjali on ekspeditsioonist säilinud ohtralt. Lisaks fotodele viisid natsid kodumaale ka ohtralt kohalikke loomakorjuseid ja artefakte.

Foto: Kollaaž (3 x Wikimedia Commons)
Maailm
1. detsember 2022, 19:42

NATSID TIIBETIS: sakslased üritasid leida vastuolulise ekspeditsiooni käigus tõendeid müstilisest rassist (1)

Vahetult enne II maailmasõda korraldasid natsid vastuolulise ekspeditsiooni Tiibetisse, kust loodeti leida müstilise aaria rassi algseid esindajaid. Suurt rahvusvahelist tähelepanu äratanud missioon valmistas aga natside juhfiguuridele pettumuse – viis Tiibetisse lähetatud sakslast keskendusid joomisele, loomade ja lindude tapmisele ning kohalike elanike peade mõõtmisele. Nad ei suutnud leida üleloomulikku abivahendit, mis oleks Saksamaad eelolevas sõjas aidanud.

Üleloomulikud ja müstilised uskumused olid natside ideoloogias võrdlemisi olulisel kohal. Mitmed tähtsamad parteiliikmed olid olnud seotud okultistliku Thule ühinguga, mis saadeti laiali kümmekond aastat enne natside võimuletulekut. Nende seas olid näiteks Alfred Rosenberg, Rudolf Hess, Hans Frank ning võimalik, et isegi Heinrich Himmler ja Hermann Göring. Organisatsiooni liikmed uskusid, et sakslased on müstilisel Hüperborea mandri põhjapoolseimal Ultima Thule saarel elanud aaria rassi järeltulijad. Väidetavalt imevõimetega rassi olemasolu oli aga vaja tõestada.

Edasi lugemiseks: