Foto: Envato Elements
Jõulud | Sisuturundus
28. november 2022, 10:34

Ei suuda otsustada, mida osta kingituseks? Need lauamängud ja arendavad mänguasjad sobivad nii lastele kui täiskasvanutele!

Erinevad lauamängud, pusled ja LEGOd ei ole ammu enam mõeldud ainult väikestele lastele – põnev meelelahutus on see ka suurematele lastele ja isegi täiskasvanutele! Oluline on lihtsalt valida eale ja huvidele sobiv lauamäng.

Lauamängude valik on äärmiselt lai ning pisut korrapära aitab luua see, kui need on poodides/e-poodides seatud kategooriatesse. Näiteks nuputamismängud, reisimängud, strateegiamängud, pere- ja seltskonnamängud, kaardimängud…

Peredele ja sõpruskondadele mõnusa õhtu veetmiseks võiks valida mängud Veame kihla? või Sõna Bingo. Veame kihla? on lõbus mäng, tänu millele saad mängimise ajal ka liikuda – näiteks tuleb täita erinevaid ülesandeid ning teised mängijad sõlmivad kihlvedusid, kas saad sellega hakkama. Sõna Bingo mängus tuleb aga sobitada sõnad enne, kui aeg saab otsa.

Seiklusele saad terve perega suunduda üheskoos mänguga Labürint. Selle jooksul on mängijate ülesandeks otsida liikuvas labürindis aardeid, kohtudes samal ajal müstiliste objektide ja olenditega. Lauamäng arendab loogilist mõtlemist, tähelepanuoskust, keskendumist ja otsustavat tegutsemist.

Gravitrax õpetab füüsikaseaduste toimimist ning raskusjõu tunnetamist. Gravitraxi interaktiivse trekisüsteemiga saavad mängijad ehitada raja, millel panna veerema metallkuulid.

Loogikamäng Rush Hour aitab samuti arendada loogilist mõtlemist ning seda tänu liiklusummikus autodele! Mängus on vaja liigutada autosid nii, et sõidukil saab tee vabaks ja ta pääseb ummikust välja. Samal mängul on ka pisematele mõeldud versioon Rush Hour Junior.

Eriti arendavad on lauamängud just väikeste laste jaoks, sest tänu neile õpitakse midagi uut. Näiteks Õpime tundma kujundeid ja värve aitab tutvuda juba varakult kujundite ja värvidega ning just siit algavad loovuse põhiteadmised. Õpime tundma loodust õpetab aga lastele loomi – nii pole loodusõpetus kooli minnes raske. Õpime tundma numbreid tutvustab põnnidele matemaatikat ning paneb loodetavasti seda ka armastama. Koos selle arendava mänguga saab lahendada ülesandeid ning õppida numbreid ja arvutamist.

Ka puslede kokku panemine on hea meelelahutus – eriti jõulude ajal, kui veedetakse tavapärasest rohkem aega pere seltsis. Kes soovib puslede kokku panemisel veel põnevamat kogemust, võiks eelistada viimasel ajal eriti populaarseks muutunud 3D-puslesid!

Kui soovid arendada teadmisi maailma riikide ja nende paiknemise kohta, siis võiks osta kingituseks Gloobuse – saadaval on nii täiskasvanute Gloobus kui ka pisem laste Gloobus. Pusletükid kinnituvad ideaalselt üksteise külge ka ilma liimita.

Pimedas helendav 3D-pusle Triumfikaar näeb eriti lahe välja ja kannab rännakule Prantsusmaa pealinna Pariisi. Kes eelistab midagi pühadehõngulist, siis Piparkoogimaja (mis samuti helendab pimedas) viib toredasse jõulumeeleolusse. Loomulikult on valikus palju erinevaid mudeleid ning igaüks leiab oma.

Robootika ja elektroonika huvilistele on Insplay e-poes tõelisi maiuspalasid! Programmeeritavad nutikad ja mängulised haridusrobotid, mis toetavad MATIK ehk matemaatika, tehnoloogia, teaduse, inseneeria ja kunsti oskuste arendamist.

Juba päris pisikestele lastele sobivad hästi Intelino Nutirong J-1, Makeblock mTiny robot ja Sphero Indi robot.

Sphero Indi spetsiaalselt väikelastele loodud robot arendab kujutlusvõimet, raalmõtlemist ning probleemide lahendamise oskust – ja seda kõike mängulisel teel! Robotile sisseehitatud värviandurid ja kaasasolevad värvikaardid võimaldavad seda kasutada ka ilma arvuti ja telefonita.

Makeblock mTiny on ekraanivaba robot, mida saab lihtsasti juhtida nutika juhtpliiatsiga või programmeerida talle teekondi kasutades koodikaarte.

Auhinnatud Intelino Nutirong J-1 haarab õpilased aga mängulisse õppesse ning sütitab neis inseneripisiku.

Pisut suurematele lastele võiks soovitada Sphero BOLT või Makeblock mBot2 robotit. Robotid aitavad lastel omandada interaktiivseid kogemusi ja programmeerimise alustalasid – tänu neile jõuavad praktilised õpikogemused hoopis uuele tasemele!

Ja loomulikult ei saa ära unustada LEGO Boost robootikakomplekti, tänu millele saab laps oma LEGOehitised ellu äratada! Ehita oma isiklik rääkiv robotsõber Vernie, kohanda seda, muuda selle käitumist ja kasuta komplektis olevat mängualust lõbusateks tegevusteks. Räägi Vernie’ga ja näed näoilmeid, mis peegeldavad tema tuju. Vernie suudab oma suurtel roomikutel liikuda vahelduva kiirusega igas suunas, näha objekte ja värve, tajuda kaugust, haarata ning kanda tarvikuid, teha käežeste ja lennutada nooli oma õlale kinnitatud kahurist!

Pole mingi uudis, et väikesed lapsed armastavad jäljendada oma emmet ja issit. Kui nad näevad ema toimetamas köögis, lükkamas lapsekäru või isa midagi meisterdamas, siis tahaksid põnnid kohe sama proovida. Insplay valikus on palju erinevaid rollimängude komplekte – näiteks poe ja arsti mängimiseks, köögis toimetamiseks või tööriistadega töötamiseks (töölaud). Väikestele preilidele meeldib näiteks nukuvankri komplekt.

Läbi aastate on üks populaarsemaid jõulukingitusi olnud LEGO klotsid. Pole ka ime, sest tegemist on kindla peale minekuga, mis sobib nii väiksematele kui suurematele lastele, aga ka täiskasvanutele. Kui laste puhul on tähtis mainida, et see õpetab neile loovust, loomingulisust, loogikat, probleemide lahendamist, eneseväljendusoskust, siis täiskasvanute jaoks on LEGO lihtsalt ideaalne viis lülitada end ülejäänud maailmast välja. Pärast pikka ja kurnavat tööpäeva on nii tore panna klotse kokku ja sealjuures veeta aega oma perega!

Tutvu valikutega ja tee jõuluostud aegsasti! Insplay nutikas mänguasjapoodarendavad mänguasjad igale vanusele.